söndag 1 maj 2011

Svartavad 30 april 2011: sländor på vingarna!

Efter en period med ovanligt varmt väder tyckte vi det borde vara dags för sländorna att börja flyga under Valborgshelgen. Våren 2009 hade liknande karaktär och då var det många arter som var på vingarna ovanligt eller till och med extremt tidigt. 2010 var den raka motsatsen, med flera vanliga arter som så att säga gick veckor över tiden. Under fredagen kom så de första rapporterna om flygande trollsländor för 2011 på Artportalen (exkl vinterflickslända Sympecma fusca, se här) och på lördagen var det dags för oss att själva ge oss ut för att se vad vi kunde hitta. Innan vi ens kom iväg började det komma in sms och mejl med rapporter om flygande sländor från olika delar av landet så våra förväntningar var inte direkt låga.

Första stoppet blev Gullåkra mosse, en förträfflig och lättillgänglig sländlokal intill Staffanstorp. Där, och på intilliggande Vesums mosse, har undertecknad de senaste två säsongerna haft turen att hitta några arter riktigt tidigt. Så icke denna gång, så turen gick vidare till medelnäringsrikt skogskärr vid Bökeberg, som Ola har ett särskilt gott öga till (särskilt efter att han hade grön mosaikslända Aeshna viridis där under 2010). Även där kammade vi dock noll, men kvar på dagens runda hade vi min favoritlokal nr 1: Svartavad vid Holmeja.

Nordisk kärrtrollslända, Svartavad, Holmeja 30 april 2011
Svartavad består av en brunvattengöl omgärdad av gungfly och barrskog mitt inne i bokskogen, och förutom den något surrealistiska känslan av att plötsligt befinna sig i Norrland så är det också en mycket bra, för att inte säga fantastisk sländlokal. Minst 27 arter har vi haft där och besök rekommenderas förstås varmt. Svartavad gjorde oss inte besvikna den här gången heller. Så fort vi närmade oss gölen flög den första skimrande guldtrollsländan Cordulia aenea upp från marken rakt upp i träden och försvann, och ytterligare några under promenaden runt vattnet. I sydöstra hörnet av lokalen var det fortfarande soligt och varmt och inte minst lä, och där hittade vi ett tiotal flygande sländor. Mest guld, men även våra för året första nordiska kärrtrollsländor Leucorrhinia rubicunda visade där upp sig fint.

Efter att ha avnjutit dem på nära håll och tagit ett antal bilder lämnade vi lokalen vid gott humör efter att äntligen ha sett årets första flygande trollsländor. Nu är sländorna igång, och vi önskar alla en fantastisk säsong med massor av roliga fynd – vi ses där ute!

/MBi

PS Det skånska trollsländeprojektet sammanställer sedan tre år tillbaks flygtiderna, med fenologirekord och mediandatum angivna. Där kan man bland annat se att fynden av guldtrollslända 30/4 är nytt rekord med en dag. Du hittar sammanställningen som pdf här. DS

5 kommentarer:

  1. Trevlig blogg
    Lite brevduvereklam är inte fel
    Var med fågelkubben (gjuse.se) vid herculusdammarna igår där var många av denna trollslända https://picasaweb.google.com/ngj1056/Gjuse#5601447198854505426 kan inte dom så bra än, så har inte listat ut vilken det var än.
    Gunder

    SvaraRadera
  2. Hej Gunder!´Tack för trevlig kommentar. Bilderna visar guldtrollslända, en art som verkar ha kommit på vingarna just igår på många platser. Trevligt! /Ola

    SvaraRadera
  3. Känns som om man måste iväg till sin bokade ruta snart då och hänga in den första arten, trodde också det var från 1 maj som gällde. /Erling V. Jirle

    SvaraRadera
  4. Hej! Trevlig blogg! Vilken är bästa fälthandboken?
    /Måns

    SvaraRadera
  5. Det finns egentligen bara en värd namnet: "Field Guide to the Dragonflies of Britain and Europe" av Dijkstra (red). Det finns några bra över Storbritannien också, men då saknas en del arter som finns här. Det finns andra böcker om man vill veta mer om ekologi etc, men pratar vi verkligen fälthandbok är det Dijkstra som gäller. Den kostar 250-330 kr beroende på var du köper den.

    Vill du inte lägga så mycket så finns det en svensk liten, extremt prisvärd bok som du kan kila upp och köpa av mig för 40 kr: "Trollsländor i Sverige - en fälthandbok".

    SvaraRadera