tisdag 24 maj 2011

23/5: Nära skjuter ingen Epitheca

Återigen måndag och återigen möjlighet för oss båda att kunna komma ut en sväng efter lunch. Denna dag gick färden till fagra Mellanskåne som verkligen visade upp sig i sin vackraste försommarskrud. Efter lite om och men och hit och dit på för oss både okända och trevliga grusvägar nådde vi fram till första målet: dammarna nordost om Bosarps kurs- och lägergård, också kända som Äsphultsdammarna. Målarten här är tvåfläckad trollslända Epitheca bimaculata som är känd för att vara svår att komma nära eftersom den flyger långt ute över vattnet. Vi har tidigare endast fått nöja oss med kikarobsar vid Filesjön och kammat noll vid Dagstorpssjön, och var förstås spända på vad denna för oss helt nya lokal kunde ge.

Flodflickslända Platycnemis pennipes
Tvåfläckad har bevisligen börjat flyga men det är fortfarande något tidigt på säsongen, vilket vi fick erfara. Efter att ha lagt ganska mycket tid på platsen insåg vi att vi var för tidigt ute och tittade istället lite extra på andra arter som lokalen hade att erbjuda, som våra första flodflicksländor Platycnemis pennipes för året. De var ganska vanliga, trots att det inte är ett rinnande vatten. Bland alla blåa flicksländor fanns även en del större rödögonflicksländor Erythromma najas och en hane spjutflickslända Coenagrion hastulatum.

 Just som vi ska gå kommer trots allt plötsligt en tvåfläckad trollslända Epitheca bimaculata flygande 1,5 meter från stranden rakt framför oss. Vi kan följa den i kikarna i 50 meter eller så och ser den jättebra rakt bakifrån. Det är verkligen något helt annat, känns större än fyrfläckad trollslända Libellula quadrimaculata, mer som en stor spetsfläckad trollslända Libellula fulva. Men den flyger helt målmedvetet med kraftig flykt, hade det varit en fågel hade jag sagt labb mer än tärna eller mås, om liknelsen förstås (av fältvana skådare i alla fall). Sedd rakt bakifrån ser man också att det svarta på ovansidan av bakkroppen når hela vägen från ”stjärtspetsen” till mellankroppen, vilket det inte alls gör på en fyrfläckad. Sen blev det inte mer, den här gången heller. Men om nån vecka eller så lär fler vara på vingarna och då rekommenderas ett besök här varmt.

Tidig mosaikslända Brachytron pratense
Vi drog vidare med griptångflickslända Coenagrion armatum vid Ängstorpsdammen nära Harlösa som nästa mål. Två hannar hade setts där dagen innan, för övrigt en av de platser som det gjordes obsar av vinterflickslända Sympecma fusca vid tidigare under våren. Vid dammens utlopp i väster kryllade det av flicksländor, särskilt större kustflickslända Ischnura elegans. Vi stövlade runt länge och gick till och med ut upp till låren i vattnet men hittade tyvärr inga griptänger här heller. De är säkert där, men det är inte helt lätt när det blåser lite för mycket och det är 100-tals andra flicksländor att gå igenom. Bland dessa hittade vi i alla fall en flodflickslända Platycnemis pennipes, och en hona tidig mosaikslända Brachytron pratense kunde studeras fint i handen.

Sen var klockan mycket och vinden tilltog så vi drog hemåt, funderandes på när vi nästa gång skulle få chansen att försöka se griptång. Det är verkligen en speciell art som vi gärna ser mer av, men vädret närmaste tiden ser dystert ut, tyvärr, och arten har en ganska kort flygtid. Dagens äventyr avrundades med en punktering, men det påverkade inte alls vårt humör som trots missarna återigen var på topp efter en fin dag med sländor.

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar