söndag 22 maj 2011

21/5: sandflodtrollslända och kärrtrollsländor men ingen griptång

Efter en hel vecka med mindre lämpligt trollsländeväder - antingen för kallt eller för mulet - kom solen och värmen tillbaka och det med besked. Redan under veckan hade Magnus, under en av sina hundpromenader hemmavid, sett blåbandad jungfruslända Calopteryx splendens så att det fanns goda möjligheter till trevliga observationer stod klart.

Vårt upplägg denna dag var att köra i ett sträck till Österlen för ett besök vid Svabesholm, med tydlig agenda att se griptångsflickslända Coenagrion armatum. Därefter hade vi diverse tankar om lämpliga stopp på väg tillbaka mot Lund och Malmö.

Eftersom griptång sågs i Småland redan 30 april var vår något kaxiga inställning inte om utan snarast hur många minuter vi skulle behöva innan vi såg vår första individ. Svaret väntar vi fortfarande på. Lokalen var nämligen nära nog stendöd på sländor. Visst, massor med nykläckta ljusa lyrflicksländor Coenagrion puella, en handfull fyrfläckiga Libellula quadrimaculata och en ensam bred trollslända Libellula depressa såg vi, men annars var den stora känslan av att vårt besök var för tidigt. Vid det senaste högtrycket hade Österlen klart lägre temperatur än övriga Skåne så vi hade nog överskattat våra chanser. Vi gav det gott om tid och är ganska övertygade om att griptångarna Coenagrion armatum inte är på vingarna i Svabesholm ännu (däremot gjordes ett nytt fynd av arten vid Ängstorpsdammarna på Vombs ängar samma dag, enligt Artportalen).

Pudrad kärrtrollslända, Listarums grushed 21/5
Eftersom det finns flera andra trevliga arter vid Svabesholm i vanliga fall lämnade vi lokalen med en riktig fiaskokänsla och eftersom vårt nästa projekt redan på förhand kändes svårt hade vi en dålig känsla om den här dagen. Vi åkte till Listarums grushed, ca en mil nordväst om Simrishamn och en lokal där pudrad kärrtrollslända Leucorrhinia albifrons setts tidigare år. Men eftersom griptången inte flög så borde det vara alldeles för tidigt för pudrad kärrtrollslända också. Vi kom i alla fall ner till den lilla dammen och noterade en stor mängd spjutflicksländor Coenagrion hastulatum och några av de vanliga större arterna. När vi kommit runt nästan hela dammen flyger en slända upp framför mina fötter. Min direkta känsla är kärrtrollslända, något som bekräftas när vi efter lite jakt lyckas fånga den. Och mycket riktigt - det var en pudrad Leucorrhinia albifrons! Tangerat svenskt fenologirekord (enligt Artportalen). Strax därefter hittar vi ännu en individ.

Sandflodtrollslända, Harlösa 21/5
Klockan rusar iväg och vi får stryka vissa av våra tilltänkta stopp. Hur som helst unnar vi oss ett kort stopp vid Kävlingeån söder om Harlösa för att även jag ska få se blåbandad jungfruslända.Calopteryx splendens. Det var som väntat inga problem, men trots att vi bara gick några tiotal meter från bilen lyckas vi även se två sandflodtrollsländor Gomphus vulgatissimus - dessutom honor, vilket ingen av oss hade bild på tidigare. Riktigt kul, eftersom vi haft motigt när vi letat efter den i Vombområdet tidigare, inte bara detta år.

Citronfläckad kärrtrollslända, Stensoffa 21/5


Nu kände vi att lyckan vänt och kan man tangera fenologirekord på pudrad kärrtrollslända  Leucorrhinia albifrons kanske man kan göra det samma med kilfläckslända Aeshna isoceles. Så vi åkte till den klassiska lokalen vid Stensoffa för dagens sista satsning. Mycket sländor men ingen kilfläck. Däremot våra första citronfläckade kärrtrollsländor Leucorrhinia pectoralis för året, och en dag som började lite tveksamt avslutades på topp, inte minst som vi även hade lyckan att se en aftonfalkhona Falco vespertinus flyga över vid två tillfällen.
/Ola

2 kommentarer:

  1. Givetvis bästa trollsländebloggen. Läser allt och planerar en utflykt söderut. Jag vill också se bl.a. citronfläckad kärr och sandflodtrollslända... Keep up the good work!

    SvaraRadera
  2. Tackar! Trevligt med lite feedback. Vi har fått många goda ord muntligt och i andra forum men det är nästan ingen som kommenterar direkt i bloggen. (det får man gärna göra :)

    Sydrundan får vi ordna!

    /Magnus

    SvaraRadera