lördag 28 maj 2011

28/5: Trollsländor – trots allt

Väderprognoserna var minst sagt dystra inför helgen, så dystra att jag på allvar ett slag funderade på om vi ändå inte skulle ställa in den planerade exkursionen med det skånska trollsländeprojektet till Kullaberg. Men dessa tillställningar är så mycket mer än ”bara” tillfällen där man kollar på sländor. Det är också sociala mötesplatser där man träffar likasinnade från främst Skåne, men även ”utomsocknes”. Dessutom har vi inte haft en exkursion sedan i juli förra året, eftersom vi ställde in den planerade augustiutflykten. Över 30 personer hade förhandsanmält intresse så det skulle till ett riktigt oväder för att helt ställa in.

Därför kändes det som att inget denna gång kunde stoppa exkursionen, istället fick vi vara ordentligt förberedda. Linda Birkedal hade därför med sig vattenhåv för att håva larver, och jag la några minuter hemmavid innan vi åkte för att fånga in några arter. Detta för att i nödfall ha i alla fall något att visa upp. Nu behövdes aldrig det, för det visade sig att vädret var ok åtminstone första timmen, och regnet kom inte förrän vid 15-tiden. Det var lite för kallt för att de större arterna skulle flyga, men innan regnet hann vi titta på åtminstone mörk lyrflickslända Coenagrion pulchellum, ljus lyrflickslända Coenagrion puella, sjöflickslända Enallagma cyathigerum, bred trollslända Libellula depressa och fyrfläckad trollslända Libellula quadrimaculata.

När vi gått runt hela dammen visade jag upp de medhavda arterna också, så deltagarna även fick se större rödögonflickslända Erythromma najas, större kustflickslända Ischnura elegans och blåbandad jungfruslända Calopteryx splendens.

Sen blev det fika och regnet började droppa. Droppa av gjorde då vi också, det fanns ingen anledning att fortsätta. Av de över 30 som förhandsanmält sig försvann en del redan innan pga sjukdom och vädret, men vi var ändå drygt 20 som dök upp. Jag tror alla kommer nästa gång också, dvs 2 juli kl 12.00 på samma plats: parkeringen närmast Björkerödsdammen på Kullaberg. Med bättre väder blir det fler arter och fler platser som besöks. Tack alla som var med!
/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar