tisdag 3 maj 2011

Lokaltips: Svabesholm

Vi kommer i den här bloggen presentera ett antal av de trollsländelokaler vi gillar och gärna återvänder till. En del lokaler kommer vara för att det finns någon eller några specifikt intressanta arter där, men det blir också lokaler som vi helt enkelt gillar att leta sländor på. Eftersom vi bor och inventerar i Skåne så kommer det av förklarliga skäl vara en övervikt av skånska lokaler. Men vi båda har varit runt en del och det kommer säkert tips från andra delar av landet också. Och kanske vi rentav lånar in någon gästskribent vid tillfälle.

Den första lokalen ligger i alla fall i Skåne, närmare bestämt på Österlen. Svabesholm är ett litet naturreservat som ligger längs vägen som leder ner mot Stenshuvud (vägbeskrivning nedan). Den stora attraktionen här är griptångsflickslända Coenagrion armatum, en art som förefaller sällsynt i Skåne och bara rapporterats från tre lokaler under den pågående inventeringen av Skånes trollsländor. Av dessa är Svabesholm den klart individrikaste.

Att vi tar upp Svabesholm först är för att griptången Coenagrion armatum redan  nu (3 maj)  mycket väl kan vara på vingarna (den sågs i Småland 30 april) och även har en klar tendens till att sluta flyga tidigt, d.v.s. den har en kort flygperiod. En så här tidig vår (nu pratar vi trollsländevår och inte meteorologisk vår) rekommenderar vi ett besök senast i början av juni, men ännu hellre i maj, för att vara hyfsat säker på att få se den.

Griptångsflickslända, Svabesholm, 4 juni 2010
Svabesholm består av snåriga buskmarker och ett större (ca 1 hektar) kärr bevuxet av framför allt starr, och där det även finns en mindre öppen vattenyta. Det är naturligtvis kärret, intill pölen som går under namnet Brännekorran, som är det intressanta. Vid normalt vattenstånd är det inga problem att gå omkring med (men absolut inte utan!) stövlar i kärret. Och trots att det sågs så många som 20 griptångar Coenagrion armatum vid ett enskilt besök förra året så är det inte en art man ser på ett kick. Man behöver ha sökbilden lågt nere bland tuvorna då sländorna i regel flyger väldigt lågt över vattenytan mellan tuvorna (till skillnad från övriga Coenagrion-arter som gärna är lite mer högtflygande och ofta även ses över torra land, vilket du kan glömma när det gäller griptång). Men ge det lite tid och chansen är stor att du kan få se en av Skånes ovanligaste sländor.

Andra arter, som du lär se hyfsat lätt, är nordisk Leucorrhinia rubicunda och citronfläckad kärrtrollslända Leucorrhinia pectoralis medan månflickslända Coenagrion lunulatum och mindre kustflickslända Ischnura pumilio finns men verkar fåtaliga och inte är givna vid ett enskilt besök. I övrigt finns naturligtvis ett flertal av de vanligaste arterna.

"Griptången"
Det är lätt att hitta till Svabesholm. Ca 1,5 mil norr om Simrishamn - följ vägskyltningar mot Stenshuvud från väg 19 och när du bara har någon kilometer kvar till nationalparken så ligger Svabesholms naturreservat precis söder om vägen. Det finns en parkeringsplats i nordvästra hörnet. Utgå därifrån, fortsätt några hundra meter österut på vägen och du bör skymta kärret genom buskagen. Och efter att med stor framgång letat griptångsflickslända Coenagrion armatumså är det bara någon kilometer kvar till Café Annorlunda och obegränsat med fika.

/Ola

1 kommentar:

  1. Mycket trevlig blogg :)! Tack för tipsen av lokaler.

    SvaraRadera