söndag 1 maj 2011

Epitheca - trollsländebloggen

Våren är här och en ny trollsländesäsong är just på väg att sätta igång. Vi tycker det vore kul att återge vad som händer i markerna med text och bilder och även ge andra tips och råd om var och hur man tar sig an denna fantastiska insektsgrupp.

Ola, Magnus och grön flodtrollslända vid
Torne älvs strand 2009. Foto Erling Jirle.
Vi som gör detta är Ola Elleström och Magnus Billqvist, två skåningar som efter många år som först och främst fågelskådare kände att vi behövde något nytt att sätta tänderna i. Fjärilar hade blivit poppis hos många av våra bekanta, men för oss föll valet på trollsländor. Dels är de vackra, dels är det ett greppbart antal arter att sätta sig in i och dels går de med viss kunskap att bestämma direkt i fält.

Vi har valt att kalla den här bloggen för Epitheca av två anledningar. Dels tycker vi nog att det är det av de vetenskapliga namnen på svenska trollsländearter som ligger bäst i munnen. Men det är också så att Epitheca bimaculata - tvåfläckad trollslända - är den enda av de 57 arter trollsländor vi sett i Sverige som ingen av oss har någon bild på ännu. Att lyckas få bilder på den är ett av våra stora mål i år. Ett annat av våra stora mål är att se den enda bofasta svenska art vi ännu inte har sett - tundratrollslända - och det kommer vi förhoppningsvis att återkomma till. Men det kommer också bli rapporter från vår vardagliga trollsländeskådning i våra inventeringsrutor i Skåne och naturligtvis även från andra platser. Notera att vi i bloggen genomgående använder samlingsbegreppet "trollsländor" för jungfrusländor, flicksländor och egentliga trollsländor.

På Epitheca kommer vi dels föra dagbok från fältet och publicera bilder på trollsländor. Vi kommer även ge bestämningstips, lokaltips, litteraturtips och egentligen vad som helst som rör trollsländor. Vi kommer framför allt skriva om svenska arter, men det kommer även bli viss internationell utblick. Välkommen till Epitheca!

/Ola & Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar