tisdag 3 maj 2011

Just nu i Sverige?

Brun kejsartrollslända, hona, Alanya, Turkiet, april 2011.
Brun kejsartrollslända Anax ephippiger är en art som i Sverige endast setts i Helgolandsfällan på Ottenby på Öland. Totalt såg Richard Ottvall sex individer under två dagar i juni 1995, vilket sammanföll med en invasion som nådde hela norra Europa, inklusive Norge och Island(!). Minst 20 fynd har gjorts i England, medan det endast finns ett fynd i Danmark; larver som håvades upp på Bornholm. Som närmast återfinns arten vanligen i allra sydligaste Europa eller Nordafrika. 

Den nionde april skrev en av mina vänner på Facebook – Júlio Manuel Neto – att "There's a massive migration of Vagrant Emperors this year in Portugal. They're expected to be seen much further north..." och illustrerade detta med en läcker bild på arten. Detta var det första vi hörde om den invasion som svept över främst södra Europa sedan i mars, med bland annat 4000 på en enda plats på Malta den 18 mars och 20 individer i minuten(!) flygande norrut i Portugal den 6 april. Men redan i oktober dök den första upp i England, vilken följdes av ett tiotal till - de första vandrande mosaiksländorna att ses där sedan 1998. Två ex dök upp på Färöarna den 13 april, de första trollsländorna av någon art där någonsin.

Honans analbihang i närbild.
Det är högst svårligen man tar fel på arten och förväxlar den med någon annan. Detta eftersom ingen av de andra riktigt stora arterna flyger så här tidigt. Tidig mosaikslända Brachytron pratense är först på vingarna (fenologirekord i Skåne 1 maj) men liknar inte alls brun kejsartrollslända Anax ephippiger. Nästa art i storleksklassen att flyga är kilfläckslända Aeshna isoceles (fenologirekord i Skåne 21 maj) och denna är något mer lik. Men innan dess är alltså chansen stor att det är en brun kejsartrollslända Anax ephippiger du ser om du hittar en riktigt stor slända.

Hannen har en blå sadelliknande teckning på ovansidan av bakkroppen (se t ex bild här). Även honan kan ha denna teckning men kan också sakna den helt eller delvis. Ögonen är bruna med en avvikande gröngul bakkant. Mest lik är den faktiskt mindre kejsartrollslända Anax parthenope, alltså den art som sågs i Sverige för första gången under 2010 (vi återkommer med en presentation av den arten vid tillfälle), men skiljer sig från denna på bland annat ögonfärgen, analbihangens form och sadelns storlek. Hur som helst så är alla observationer av mosaiksländor i Sverige för närvarande av extra stort intresse – ut och leta!
/Magnus

Tillägg 2011: 1 okt observerades Skånes första ex i Falsterbo.
Tillägg 2012: arten lär få namnet "brun kejsartrollslända".


Läs mer:

1 kommentar:

  1. Arten kommer högst troligt att få namnet "brun kejsartrollslända".

    SvaraRadera