fredag 3 juni 2011

Snart i Sverige igen? Vandrande ängstrollslända Sympetrum fonscolombii

Vandrande ängstrollslända Sympetrum fonscolombii 4/6
Rubriken ovan skrevs igår morse, redan idag är den inaktuell då Sven Jönsson rapporterat tre hanar vid Skansen i Simrishamn. Samma lokal besökte vi igår och då var där inga ängstrollsländor, man ska ha lite flyt och tajming också, precis som vid fågelskådning. Texten som vi tänkte lägga ut senare känns plötsligt nästan akut aktuell.

Vandrande ängstrollslända Sympetrum fonscolombii har tidigare setts tre gånger i Skåne samt en gång på Öland. Första fyndet i Danmark gjordes 2003, sedan dess har den setts på minst tio lokaler med minst fem fynd från Själland, varav två lokaler med känd reproduktion. Dock ingen sådan sedan 2007.

Utfärgade hannar är ännu rödare än blodröd ängstrollslända Sympetrum sanguineum. Båda könen har tydligt tvåfärgade ögon, där den nedre hälften är blått, något ingen annan röd art i Sverige har. Närmast är Crocothemis erythraea, men observera att det finns andra arter med tvåfärgade ögon, t ex spetsfläckad trollslända Libellula fulva, men dessa har inte blåröda ögon. Båda könen har också röda (hanen) eller gula (honan) vingnoder och gulröd vingframkant (costa), särskilt på det främre vingparet. Andra ängstrollsländor kan också ha det, men inte lika mycket.

Vandrande ängstrollslända Sympetrum fonscolombii 4/6
Båda könen har ganska mycket gult på bakvingarna. Mindre än gulfläckad ängstrollslända Sympetrum flaveolum men mer än de andra ängstrollsländorna. Variation finns även här. Vandrande ängstrollslända Sympetrum fonscolombii har tydliga gula linjer på benen, till skillnad från svart ängstrollslända Sympetrum danae och blodröd ängstrollslända Sympetrum sanguineum. Båda könen har ganska stora, ljusgula vingmärken omgärdade av en svart linje. Märkena är något mörkare på hanar än honor, vars ljusa märken nästan kan föra tankarna till mindre sjötrollslända Orthetrum coerulescens.

Ett vant öga kan känna igen en utfärgad, flygande hane på en vit fläck på sidan. Denna lilla fläck syns tydligt på just flygande individer men inte så mycket annars. Ingen annan svensk art har denna kontrast. Denna karaktär syns väldigt bra på de bilder som finns utlagda på dagens exemplar.

Vandrande ängstrollslända Sympetrum fonscolombii 4/6
Var ska man då leta efter vandrande ängstrollslända Sympetrum fonscolombii? Uppenbarligen kan vi utgå från att det liksom för fåglar är kustnära lokaler som bör ge störst avkastning. Av Skånes fyra fynd har tre gjorts kring Simrishamn och ett vid Trolleholm. Att det inte setts några i sydväst, t ex på Falsterbohalvön eller vid Klagshamn, beror nog mest på dålig trollsländeskådaraktivitet. Värt att nämna i sammanhanget är också, att vandrande ängstrollslända Sympetrum fonscolombii till skillnad från de flesta andra arter, även tolererar bräckt vatten. Laguner som de längs sydvästra Skånes kuster borde passa arten förträffligt. På sikt kommer det att bli fler fynd tror vi, både på grund av ökad aktivitet och kunskap hos oss amatörer och för att arten utökar sitt utbredningsområde norrut i takt med varmare klimat.
/Magnus

PS Stort grattis till Sven för det tunga fyndet!

Uppdatering 4 juni: La till foton på en av de vandrande ängstrollsländorna Sympetrum fonscolombii i Simrishamn. 

Uppdatering 5 juni: Idag konstaterades även parning och äggläggning, då en hona plötsligt dök upp på platsen. Det är oss veterligen det första fyndet av en hona i Sverige.

Uppdatering 11 juli: Hittills i år känner vi nu till observationer av arten från Skansen, Limhamns kalkbrott och Järavallen i Skåne, Sölvesborg i Blekinge samt Ottenby fågelstation och Albrunna kalkbrott på Öland. På minst tre av dessa har äggläggning observerats.

Tillägg okt 2012: Nedan ses samtliga kända observationer i landet till och med 2011. Även under 2012 har arten observerats på flera platser men inte lika rikligt som under 2011.1 kommentar:

  1. Lyssna när Pav berättar i Radio Kalmar om trollsländor inkl Anax parthenope: http://sverigesradio.se/sida/sandningsarkiv.aspx?programid=51&play=3161404&playtype=S%C3%A4ndning&t=440

    SvaraRadera