Långhelgen hade nu nått fram till söndag och det mer eller mindre perfekta trollsländevädret - soligt och väldigt varmt, över 25 grader - hade kompletterats med en något kraftigare vind som potentiellt skulle kunna påverka våra observationer negativt. Men aktiviteten var ändå god vid dagens första lokal - Ängstorpsdammarna intill Kävlingeån söder om Harlösa. Målart var - för vilken gång i ordningen har vi tappat räkningen på - griptångsflickslända Coenagrion armatum. Detta är ju den enda lokal arten setts på i Skåne i år. Men det är väldigt mycket flicksländor att leta igenom, väldigt mycket vegetation och ja, vi såg helt enkelt inte någon griptång den här gången heller. Däremot parande kilfläcksländor Aeshna isoceles, vilket var en ny art för den inventeringsrutan, och vår första kejsartrollslända Anax imperator för året. Som kuriosa kan tilläggas att en timme efter vårt besök sågs en ägretthäger vid dammen. Den kan mycket väl ha varit där när vi var där också (var sedan kvar i flera dagar), men det säger väl en del om sökbilden antar jag.
Spetsfläckad trollslända. Gunnaröd 5/6 |
Härnäst hade vi evighetsprojekt nummer två, nämligen att få bild på tvåfläckad trollslända Epitheca bimaculata. Därför åkte vi till Dagstorpssjön, nordväst om Höör, som är den mest kända lokalen för arten. Den sågs och fotograferades där några dagar tidigare. Men när vi kom dit träffade vi på bekanta som letat i flera timmar utan att säkert ha sett den. Dessutom hade det blåst upp ännu mer så projektet kändes svårt. Vi bestämde oss i stället för rinnande vatten-arter vid Gunnaröd vid Rönne å, en mil bort. Och det var nog ett bra val. Här var nämligen sprudlande aktivitet med över 20 sandflodtrollsländor Gomphus vulgatissimus och en dryg handfull av lokalens stora dragplåster - spetsfläckad trollslända Libellula fulva.
Blå jungfruslända. Odensjön 5/6 |
Odensjön vid Röstånga blev dagens sista stopp. Vid bäcken på östra sidan brukar det vara hyfsat lätt att se kungstrollslända Cordulegaster boltonii, men det dröjer nog ännu någon vecka innan de flyger. Men stoppet blev i alla fall trevligt med våra första blåa jungfrusländor Calopteryx virgo för året och stora mängder av de vanliga arterna, inklusive bl.a. tidig mosaikslända Brachytron pratense och röd flickslända Pyrrhosoma nymphula nere vid sjön.
Anax parthenope. Ottenby 6/6 |
Och så var det måndag, där våra initiala planer grusades av telefonsamtalet från Ottenby där de berättade att de, i samband med ringmärkning av fåglar, fångat Sveriges andra Anax parthenope. Då vi letade efter den som sågs i Kalmar förra året (då som ny för Sverige) en dag för sent, var vi väldigt sugna på detta och bestämde snabbt oss för att köra dit. Och eftersom personalen så välvilligt hållit sländan fick vi se och fotografera den. Ännu en gång ett stort tack till personalen vid stationen.
Att åka till Ottenby denna dag gav oss också möjligheten att på vägen hem besöka två lokaler för griptångsflickslända Coenagrion armatum. Veckan innan hade det setts upp till 20 exemplar inom ett mycket begränsat område vid Kalmar dämme. Vädret var nära nog idealiskt, vi fick besök på lokalen av vår gode vän Pav som bor i Kalmar och vi hade telefonkontakt med en som sett sländorna sex dagar tidigare. Nu skulle vi väl äntligen få se griptång i år.
Metalltrollslända. Kalmar dämme 6/6 |
Jag behöver väl knappast nämna hur det gick. Några griptångsflicksländor Coenagrion armatum fann vi inte på lokalen. Kanske var de nykläckta veckan innan och har spridit sig i området därefter? Kanske hade de rört sig ut i vassen eftersom just det parti där de setts hamnat i eftermiddagsskugga vid vårt besök? Kanske...ja, frågorna börjar ta slut? Årets första metalltrollslända Somatochlora metallica såg vi i alla fall, men det kändes som en måttlig kompensation.
Vi hade en lokal kvar - en liten damm utanför Jämjö i Blekinge där det sågs griptångsflickslända Coenagrion armatum 2010. Denna sena eftermiddag var det en väldigt fin blandning av flicksländor på lokalen, inklusive månflicksländor Coenagrion lunulatum och röda flicksländor Pyrrhosoma nymphula. Men naturligtvis inte någon griptång - en art vi nu letat efter på fem lokaler (tre av dessa dessutom två gånger) där den setts 2010/2011 plus ytterligare någon lokal som ser väldigt bra ut.
/Ola
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar