tisdag 12 juli 2011

10/7: Ölandsexkursion!

Vandrande smaragdflickslända. Ottenby 10/7
Det sågs alltså två stycken vandrande smaragdflicksländor Lestes barbarus - en art som tidigare bara setts en gång i landet (Kullaberg, Skåne 1963) - vid Ottenby på Öland 30 juni. Denna dag hade jag just anlänt till Polen och Magnus skulle åka till Göinge för att leda en hel veckas trollsländeinventering. Vi hade alltså inga möjligheter att ta oss dit och sannolikt hade det varit förgäves i alla fall. När vi nu kommit hem fick vi reda på att, efter en veckas frånvaro, några exemplar setts väster om fyrträdgården - i ett litet isolerat bestånd av tistlar, tre dagar i följd. Det lät ju oerhört lovande så vi satte denna söndagsmorgon tidigt kurs mot Öland. Vi kunde då kombinera vandrande smaragdflickslända Lestes barbarus med att besöka Albrunna kalkbrott och kanske även hinna leta efter bred kärrtrollslända Leucorrhinia caudalis på vägen hem.

Väderprognosen var lovande, men när vi kom till Ottenby överraskades vi av relativt kraftig sydvästvind. Tistelbeståndet som gällde låg mitt i vinden. Telefonkontakt med den som senast sett sländan avslöjade dock att det blåst även då och att han hade hittat den sittande bara några centimeter över marken. Vi gick runt och spanade noga, men kände att här inte var lämpliga förutsättningar för några sländor överhuvudtaget. Men, efter ett tags letande hittade vi en allmän smaragdflickslända Lestes sponsa och strax därefter två smaragder som alldeles för snabbt sågs flygande och försvann utan att bli identifierade till art. Här fanns sländor, men ack vad hårt de tryckte! Magnus gick iväg för att leta på läsidor medan jag fortsatte att noggrant bevaka tistlarna. Men inga fler sländor sågs och efterhand kändes det hopplöst. Vi tog en glass- och kaffepaus som skulle visa sig lyckad. Vi träffade nämligen Linus Hedh, som jobbar på fågelstationen och som vi känner sedan några år. Han har börjat intressera sig för sländor så vi började samtala. Han ville gärna att vi meddelade honom om vi hittade någon barbarus.

Vandrande smaragdflickslända. Ottenby 10/7
Efter fikat fortsatte letandet men det hade blåst upp ännu mer. Då kom Linus ut och erbjöd oss att följa med in i den privata trädgården. Utmärkt, för där var det ju lä! Men å andra sidan hade det inte setts några vandrande smaragdflicksländor Lestes barbarus där sedan första obsen 30/6. Så hoppet var väl inte så stort. Vi letade i alla fall lite förstrött i östra kanten av fyrträdgården och såg flera sponsa, några kraftiga smaragdflicksländor Lestes dryas och ett antal gulfläckiga ängstrollsländor Sympetrum flaveolum.

Klockan drog iväg och vi funderade på att ge upp för att hinna de andra grejerna vi tänkt. Vi hade lagt 2,5 timmar på att titta på nässlor och tistlar. Då! En smaragdflickslända flyger till i nässlorna - den ser ljus ut och har ljusa band på mellankroppen. Tvåfärgade vingmärken. Lestes barbarus! En hona. Den sitter still, flyger några ytterst korta sträckor och tillåter observationer och fotografering på nästan inget avstånd. Vi kan t.o.m. fånga den för handfotografering utan att använda håv. Otroligt - vi hade inte varit kvar 15 minuter senare.

Diagnostiska tvåfärgade vingmärken!
Vi tackar Linus för att vi fick komma med in i fyrträdgården och åker iväg. Efter någon timme får vi ett meddelande från Linus att han hittat ytterligare 8 barbarus i samma område som den vi såg. 1 hane - övriga honor. På Ottenbys hemsida stod det senare att det setts 11 ex i området under dagen, varför det bör ha hittats ytterligare någon senare. Antalet tyder starkt på att arten har reproducerat sig i området och de laguner som finns kring udden är optimal biotop, vilket förstärker misstanken ytterligare.

Albrunna var också blåsigt så vi såg bara en hane av vandrande ängstrollslända Sympetrum fonscolombii -  någon dag tidigare hade det setts 15! Men i lä mellan dammarna hittade vi såväl en vassmosaikslända Aeshna serrata som några kilfläcksländor Aeshna isoceles.

Några timmar senare, ca kl 18, befann vi oss vid Grundsjön, precis på gränsen mellan Skåne och Blekinge (landskapsgränsen går rakt igenom sjön) ca 1 mil norr om Bromölla. Här var det nästan vindstilla och solen stod på från väster. Idealiskt sländeväder och visst flög det en hel  del av de vanligare arterna. Vid ett liknande besök, dock med kraftigare vind, förra året såg vi tre arter kärrtrollsländor på samma plats, nära sjöns sydöstra hörn. Här var nu tomt. Men när vi stod på en av bryggorna kom en hane av bred kärrtrollslända Leucorrhinia caudalis flygande förbi alldeles nära och strax efter det ännu en. En stund senare sågs en, troligen en av de individerna, kortvarigt sitta på ett näckrosblad en bit ut i sjön. Men dessa snabba observationer blev våra enda av kärrtrollsländor. Vi såg varken pudrad kärrtrollslända Leucorrhinia albifrons eller myrtrollslända Leucorrhinia dubia som vi såg här förra året.
/Ola

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar