onsdag 20 juli 2011

Dags för Expedition Sahlbergi 2011

Tundratrollslända (bild lånad från internet - fotograf okänd)

Förra året gjorde vi en resa till nordligaste Norrland. Vi besökte Abisko för att främst se några sällsynta växter. Vi var även på Pältsan, berget alldeles sydväst om Treriksröset för ännu några växter (och fjälltrollslända Somatochlora alpestris) men några dagar befann vi oss även vid Pulsujärvi, en av Sveriges allra mest avlägsna platser. Pulsujärvi ligger i östra kanten av det stora våtmarksområdet Taavavuoma. För att komma dit utgår man från stora vägen mellan Övre Soppero och Karesuando. Därifrån leder en grusväg västerut 5-6 mil rätt ut i ingenting. Där den slutar ligger ett antal hus - området är populärt för fiske. Naturen är märklig med fjällbjörk i sanddynelandskap.

Vuomajärvi på måndagskvällen
Vi kom hit en sen kväll - en måndag - i slutet av juli förra året. Det var en paradisisk kväll - nästan molnfritt och vindstilla och vi slog läger vid en sjö - Vuomajärvi. Nästa dag skulle vi leta efter Sveriges minst sedda och kända bofasta trollslända - tundratrollslända Somatochlora sahlbergi - en art som nästan ingen sett. Från Pulsujärvi var planen att gå ytterligare 6-7 km västerut till sjön Davvajavri (Tavvajaure), runda denna och leta i våtmarkerna väster om sjön. Vi somnade den kvällen fulla av tillförsikt.

Vuomajärvi på tisdagsmorgonen
Vi vaknade morgonen därpå till dimma och kyla, något som väderprognoserna inte alls hade sagt något om. Men att området norr om Kiruna knappt "finns" i väderprognoserna blev vi varse senare också. Vi satt vid vår camp en hel dag och frös och hoppades på bättre väder. Förgäves. Men på kvällen lyssnade vi på SMHI på radion och hörde det förlösande "för morgondagen förväntas soligt i hela norra Norrland".

Onsdagsmorgonen kom. Himlen var alltjämt helt klädd i mörka moln - inte en blå fläck gick att hitta. Regnet hängde i luften. Radion igen: "idag blir det soligt i hela Norrland....utom möjligen allra längst i norr". Möjligen kunde de skippat - det var skitväder och inte en chans att se en slända. Vi åkte till Pältsan i stället för tre dagars fjällvandring.

Förmodligen den lokal där tundratrollslända sågs 2010
Vi hade dock en dag kvar efter Pältsan och åkte tillbaka till Pulsujärvi. Nu hade vi haft kontakt med omvärlden och fått reda på att norrmannen Hans Olsvik hade sett två tundratrollsländor Somatochlora sahlbergi samma dag vi kom dit - på måndagen i det fina vädret. Och bara halvvägs till sjön. Bara 3-4 lättvandrade kilometer från där vi campade. Men på morgonen var det samma öde igen - moln vart än man såg. Men nu var det så pass nära och så enkel promenad att vi i alla fall bestämde oss för att ta en titt på lokalen. Så vi gick dit och på bilden längst ner kan ni se det bisarra och desperata - en av oss som letar sländor iförd regnponcho (och rejält fladdrande håv - det blåste inte så lite heller). Sjön, för vi tror att vi var på rätt ställe, låg precis vid trädgränsen - tre av sjöns sidor var omgivna av skog, men västerut var det öppet mot stora myrmarker.

Miljöbild från Pulsujärvi
Vi såg ingen tundratrollslända Somatochlora sahlbergi förra året. Men vi gillade stället och ensligheten. Dessutom vill vi ju gärna eftersöka den under skapliga väderförhållanden. Därför åker vi dit igen. Vi åker på fredag och blir borta tio dagar. Vi ska försöka se lite andra nordliga sländearter också - inte minst grön flodtrollslända Ophiogomphus cecilia, men vårt huvudmål är utan tvekan sahlbergi. Det kommer krävas tur med vädret och just nu ser väl inte långtidsprognoserna jättetrevliga ut. Men det kan snabbt ändras och så här långt norrut är vädret ofta väldigt lynnigt och svårt att förutse, vilket vi alltså mer än väl märkte förra året. Vi är alltså oerhört medvetna om att vi kan misslyckas igen. Men vi vet också att vi aldrig kommer se någon tundratrollslända Somatochlora sahlbergi utan att försöka.

/Ola
Ola ber till högre makter om bättre väder. Pulsujärvi 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar