lördag 15 juni 2013

Christinehof 10-11/6

Några av de fina våtmarkerna intill Christinehofs slott.
Under två dagar hade jag det stora nöjet att hålla i en trollsländekurs i Christinehofs Ekopark för Naturskoleföreningen. Ett lagom stort och entusiastiskt gäng kunde glädjas åt perfekta omständigheter och mycket fina marker. 

Det finns en uppsjö av större och mindre våtmarker av många olika slag alldeles intill slottet och dessutom rinnande vatten i form av Verkeån. Ganska snabbt visade det sig, att de små, grunda dammar som en gång grävts som kräftdammar visade sig vara riktigt bra. Därför fastnade vi mest där, och kunde se 18 arter  väldigt fint. Vi började med att titta på och jämföra vanliga flicksländor som spjutflickslända Coenagrion hastulatum, ljus lyrflickslända C. puella och sjöflickslända Enallagma cyathigerum, samt större arter som bred trollslända Libellula depressa, fyrfläckad trollslända L. quadrimaculata och större sjötrollslända Orthetrum cancellatum.

Månflickslända Coenagrion lunulatum
Snart blev det fler att jämföra med, och större kustflickslända Ischnura elegans, mörk lyrflickslända Coenagrion pulchellum och större rödögonflickslända Erythromma najas kunde läggas till listan. Att "kräftdammarna" var ännu bättre än så som trollsländelokal visade sig ganska snart. Goda antal av citronfläckad kärrtrollslända Leucorrhinia pectoralis och några nordiska kärrtrollsländor L. rubicunda var en första smak under den första dagen av detta.

Griptångsflickslända Coenagrion armatum
Sporrad av så många fina obsar av flera arter återkom vi dagen efter till samma plats, med tanken att finna ännu fler arter. Det var nu det blev riktigt spännande, då vi rätt kvickt fann flera månflicksländor Coenagrion lunulatum, tidig mosaikslända Brachytron pratense och blå kejsartrollslända Anax imperator. Hade vi varit på plats ännu något senare, om nån vecka eller så, hade det antagligen blivit ännu fler arter. Innan vi avslutade fick alla även se blå jungfruslända Calopteryx virgo och lyckan hos undertecknad var stor när en fin hane griptångsflickslända Coenagrion armatum hittades och därmed utgjorde kursens clou.

Till Christinehof lär jag återkomma, det området har bra förutsättningar för att utgöra en riktigt artrik ruta.

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar