tisdag 14 februari 2012

Vår guide till trollsländelitteraturen: del 3, kommande böcker


Det är fortfarande smällkall vinter så trollsländesäsongen känns fortfarande tämligen avlägsen. Vi hade hoppats på att blogga betydligt mer trots vintermörkret, men så blev det inte. Vi har dock knappast legat på latsidan för det. Vi har planerat kommande resor (Turkiet och Pulsujärvi), hoppas på Serbien, jobbat med förslagen på svenska namn och inte minst med en kommande bok.

Vi har tidigare här i bloggen presenterat en del trollsländelitteratur (se länkar nedan). Vi har också lovat återkomma och gör så nu, men inte med fördjupningsdelen utan först faktiskt om kommande litteratur.

För den trollsländeintresserade skandinaven måste det kommande året te sig strålande då flera böcker verkar vara på g. Det tisslas och tasslas, och det ryktas om 2-4 böcker. Hur många som blir realitet kan väl ingen svara på i dagsläget. Av dessa böcker är det endast en som hittills öppet förkunnat utgivning och innehåll, och det är också den som undertecknad är insyltad i.

När vi recenserade böcker här lyfte vi fram Britains Dragonflies som en mycket bra bok vars enda, stora brist var att det saknas arter som finns här. Ibland blir man bönhörd, det är nämligen denna bok som ligger till grund för Trollsländeguiden. Trollsländeguiden har underrubriken ”fälthandbok över alla skandinaviska arter” och det är precis där fokus ligger, på fältbestämning alltså.

Boken kommer att behandla samtliga i Skandinavien påträffade arter samt ett knippe till, bestående av sådana som kan tänkas dyka upp här. Totalt 72 arter behandlas i detalj, med presentation av varje art på ett helt uppslag. Illustrationerna består av både foton och teckningar. Fotona visar i så stor utsträckning som möjligt hannar, honor och variationer, t ex tenerala individer och färgformer. Teckningarna pekar ut dräktdetaljer som halssköldar och analbihang. Texterna beskriver inte bara hannar och honor utan även tenerala exemplar, beteende, förekomst etc.

Undertecknad skriver alla texter, gör stor del av layouten med mera. Medverkar på olika sätt gör en mängd andra mycket trollsländekunniga från hela Skandinavien, med allt från bilder till faktagranskning. Utgivare är Hirschfeld Media och boken beräknas vara ute i maj. Du kan följa processen och även själv bidra med tips och önskemål via Facebook, där Trollsländeguiden har en egen grupp. Ta chansen och föreslå saker du själv vill ha med i en fältbestämningsbok! Kolla mer om boken där eller via förlaget. Här återkommer vi förhoppningsvis snart med fortsatt koll av befintlig trollsländelitteratur.

/Magnus

2 kommentarer:

  1. Kul Magnus! En bok att se fram emot alltsåledes! Finns det några planer på att göra en liknande med alla Europas trollsländor?

    SvaraRadera
  2. Tack Mattias! Det tisslas om många böcker men något konkret om liknande böcker (fältbestämning alltså) den närmaste tiden om hela Europa har jag inte hört. På sikt kommer det nog fler(a) i takt med att intresset fortsätter öka.

    SvaraRadera