måndag 19 september 2011

Skånska fenologirekord: sistadatum, uppdatering


Mindre sjötrollslända Orthetrum coerulescens, hane

För några veckor sedan skrev vi om några nya skånska höstfenologirekord här. Vi har tidigare också skrivit om skånska trollsländors vårfenologi här, här och här. Ytterligare ett gäng arter har sedan senaste inlägget slutat flyga och sålunda finns det redan flera nya rekord. 

Vi kommer fortsatt under säsongen uppdatera fenologin här i bloggen eftersom vi tror det har stort intresse för ganska många när sländorna egentligen flyger. Dessutom är det alltid en sporre att slå rekord, något som får i alla fall en del att ge sig ut extra tidigt på säsongen och fortsätta leta tills frosten kommer. Dessutom kan det vara en signal för trollsländeskådare i andra delar av landet vilka arter som är på gång att komma på vingarna. Nya sistadatumsfenologirekord i Skåne enligt Artportalen under perioden 26/8-18/9 2011:

Blåbandad jungfruslända Calopteryx splendens                   2/9         Höje å, Lund (1)
Kraftig smaragdflickslända Lestes dryas                                4/9         Vombs vattenverk (11)
Större rödögonflickslända Erythromma najas                       26/8         Svaneholmssjön (6)
Metalltrollslända Somatochlora metallica                             4/9         Näsby mosse, Vollsjö (4)
Mindre glanstrollslända Somatochlora arctica                      9/9         Myr NV Rössjön (13)
Fyrfläckad trollslända Libellula quadrimaculata                   4/9         Torvgravarna, Håleryd (11)
Mindre sjötrollslända Orthetrum coerulescens                     26/8         Rössjöholm (5)
Siffra inom parentes är antalet dagars skillnad gentemot tidigare sistadatum. Som brasklapp ska vi tillägga att samtliga dessa fynd inte är validerade än så det kan ske förändring av datan. Å andra sidan är nog granskningen av fenologirekord bristfällig som vi skrev om här.

Det finns väldigt goda chanser att fortsatt slå rekord i år. Som exempel är fenologidatum med råge passerat för båda jungfrusländorna Calopteryx spp och metalltrollslända Somatochlora metallica, men alla dessa tre flög förra veckan under vårt besök vid Huskvarnaån förra veckan. Då borde de flyga i Skåne också kan man tycka. Ut och leta!

/Magnus

1 kommentar:

 1. Hej!

  Jag kan komplettera ovanstående med en metalltrollslända vid Norra Mölla i Fränninge i mellanskåne den 16/9 (inlagd på AP först för några dagar sedan på grund av tidsbrist). Lokalen är en gammal kvarnmiljö med några nygrävda dammar utmed Fränninge-/Vollsjöån beläget i en sydvänd gryta, varmt och skyddat. På grund av krånglande bil kom jag sent hit och de flesta sländor satt och värmde sig i den sena eftermiddagssolen. Metalltrollsländan stöttes upp ifrån dammkantens sol och satte sig sedan på dammens ö utom håv- och kamerahåll, men mitt första artintryck kunde bekräftas med kikaren.

  Det var mitt första besök på lokalen, men potentialen är enormt stor och nästa år ska bli spännande här. Markägarna är dessutom intresserade vilket är bra, då man måste passera tomten för att lätt komma t lokalen.


  Bästa hälsningar
  /Sigvard Svensson

  SvaraRadera