lördag 21 december 2013

Lokaltips: Christinehofs ekopark, Skåne

Stora delar av miljöerna kring Christinehofs slott i sydöstra Skåne har de senaste åren genomgått rejäla förändringar, och alla troligen till de bättre ur en naturintresserad persons perspektiv. Om allt detta finns det massor med info på Christinehofs Ekoparks egen hemsida, så vi går inte in på det här.

Borstakärrs våtmarker som delar av området kallas erbjuder massor för den trollsländeintresserade och rekommenderas varmt. Det är lättillgängligt, besöksvänligt och fint. Undertecknad har endast varit där en gång, men under en tvådagars vistelse under perfekta förhållanden. Vi la särskilt tid på de så kallade kräftdammarna, som anlades men aldrig togs i bruk då man hittade större vattensalamander i dem. Idag är de ruskigt bra för trollsländor, vilket inte är så konstigt, då de är grunda och solvarma.

Parkera på den stora parkeringen. Rakt nedanför ligger kräftdammarna med mera (bilden ovan är tagen med parkeringen i ryggen). I området fann vi i början av juni 2013 skapligt intressanta arter som griptångsflickslända Coenagrion armatum, månflickslända Coenagrion lunulatum och citronfläckad kärrtrollslända Leucorrhinia pectoralis.

På andra sidan slottet flög gulfläckig glanstrollslända Somatochlora flavomaculata, och nere vid ”sjön” patrullerade blå kejsartrollslända Anax imperator och tidig mosaikslända Brachytron pratense.

Månflickslända vid Christinehof.
Nordisk kärrtrollslända Leucorrhinia rubicunda och ytterligare 13 arter såg vi i området, och minst tre arter till har senare rapporterats av andra. Då tror vi ändå på att det finns ännu mer att upptäcka både senare och tidigare på säsongen. Besök gärna lokalen och glöm inte rapportera in obsarna på Artportalen!

Karta över området finns här, observera att vare sig kartan eller flygfotot visar de nya våtmarkerna kring slottet, och att det finns alternativa stavningar, som t ex Kristinehov, som gör att det kan vara lite besvärligt att hitta rätt i kartdjungeln.

Våra övriga lokaltips finns här.

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar