torsdag 16 maj 2013

Det går fort nu: hur hänger man med?

Undertecknads första trollslända för året: guldtrollslända Cordulia aenea.
För en dryg vecka sedan skrev vi om den första rapporterade trollsländan i Skåne för året. Sedan dess har ytterligare 14 arter rapporterats, och fler lär det bli de närmaste dagarna om väderprognoserna håller i sig.

Det kan vara nyttigt att ha koll på vilka arter som börjat flyga. Är man nyfiken och intresserad av att följa vad som sker så finns det flera olika sätt att göra det på. Det som rapporteras på Artportalen kan man följa genom några länkar, men tänk då på att långt ifrån allt som ses rapporteras samma dag (en del obsar rapporteras inte alls, andra läggs in långt senare). Senaste veckans rapporter från Skåne kan du se via denna länk, som uppdateras per automatik. För att se obsar från andra landskap på samma sätt kan man byta ut landskapskoden (se i Artportalen vilka dessa är).

Eftersom vi i Skåne inventerar trollsländor under perioden 2009-2014 så är det spännande att se hur de olika rutorna fylls på med rapporter. Du kan följa rapporteringen för rutorna för 2013 här, eller se den totala rapporteringen per ruta under hela projektperioden här. En mycket fin funktion är att du kan klicka på en ruta och se exakt vad som setts där, när och av vem.

Så här kan det se ut i Line Band.
De senaste åren har allt fler blivit intresserade av att få information om trollsländor, och inte minst fynd av de mer sällsynta trollsländorna. SMS-kedjor, trollsländesidan på Facebook och personliga kontakter har då varit nödvändigt att ha koll på eller vara med i. De som haft fågelskådarnas larmsystem BMS har ibland kunnat få information den vägen (vilket varit måttligt populärt för de fågelskådare som inte är intresserade av trollsländor). Eftersom det länge funnits ett stort intresse av snabb informationsspridning bland fågelskådare ligger de (vi) långt framme med lösningar på detta. Det senaste som börjat användas heter Band, och det finns nu flera grupper som använder detta för lokal fågelinformation, men även för grod- och kräldjursobsar med mera. Det finns många fina fördelar med detta system, t ex att man kan ställa frågor direkt på ett meddelande, man kan ge vägbeskrivningar, lägga ut bilder, kartor och man kan ta bort saker som blivit fel (en funktion som ofta saknas i de bästa av system!).

Och så här.
Sedan några dagar tillbaka finns det också en sådan grupp för trollsländor. Band är helt gratis, du laddar ner det i mobiltelefonen (finns till både Android och Iphone) och meddelar sedan att du är intresserad av att vara med. Inbjudan skickas, och om allt fungerar som det ska så får du snart meddelanden om trollsländor direkt i din mobiltelefon. Läs mer om hur Band fungerar här (det är en länk till skådarnas sida, men funktionen och hur man går till väga är densamma). Länk till nedladdning av appen hittar du här. Vad det blir av detta system är upp till oss som är med. Är du intresserad av att vara med eller vill få mer information kan du kontakta undertecknad via mejl: magnus.billqvistATgmail.com (byt ut AT mot @).

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar