måndag 20 maj 2013

17-18/5: Helgens trollsländor

Större rödögonflickslända Erythromma najas, Herkules 17/5.
Efter den långa vintern och sena våren är det underbart att nu kunna njuta av alla trollsländor som äntligen börjat flyga. Sedan vi för drygt tio dagar sedan skrev att den första arten i Skåne rapporterats har ytterligare nästan 20 arter observerats. Själv har jag jag gett mig ut med cykel och buss samt gått ut i de närmaste omgivningarna, allt för att se vad som behagat börja flyga. 

Så här tidigt på säsongen är allt roligt, och man kan med fördel passa på att titta extra mycket på de som flyger nu, för att senare lättare plocka ut andra arter i mängden av t ex mörka lyrflicksländor Coenagrion pulchellum och sjöflicksländor Enallagma cyathigerum. Båda dessa kan åtminstone i mina hemtrakter ganska snart ses i stora ansamlingar. Det är därför enklare att just nu hitta arter som griptångsflickslända Coenagrion armatum och månflickslända C. lunulatum, arter som ofta uppträder mer fåtaligt och därför kan närmast "försvinna" i mängden av de vanligare arterna.

Griptångsflickslända C. armatum 17/5.
Under helgen som var hade jag förmånen att kunna åka med två lika trollsländeintresserade vänner till nordöstra Skåne och delar av Blekinge. Vi började vid Herkulesdammarna vid Hammarsjön, där vi trots den bitvis ganska hårda vinden på kort tid hittade nio arter trollsländor. Trevliga nya arter för året där blev t ex citronfläckad kärrtrollslända Leucorrhinia pectoralis och griptångsflickslända Coenagrion armatum.

Dagen därpå besökte vi flera fina platser i skogarna kring Bräkne Hoby. Först Tvättegyl, där spjutflickslända Coenagrion hastulatum och röd flickslända Pyrrhosoma nymphula lämnat vattnet i mängd under det senaste dygnet. Ytterligare fyra arter sågs där, bland annat en mycket poseringsvillig tidig mosaikslända Brachytron pratense.

Nordisk kärrtrollslända Leucorrhinia rubicunda 18/5.
Ett ställe som såg mycket spännande ut, men som med all säkerhet är mer givande senare under säsongen, var en brunvattengöl alldeles söder om Göljagyl. Förutom arter vi redan sett på andra platser såg vi där även nordisk kärrtrollslända Leucorrhinia rubicunda och myrtrollslända L. dubia. Dagen därpå kom regnet, och spolierade därmed planerna på ännu en trollsländedag, och inte minst de vinterflicksländor Sympecma fusca vi tänkt titta på längs vägen hem till sydvästra Skåne.

Enligt prognoserna ska det nu bli en period med kyligare luft och regn, så jag får väl leva på helgens trollsländor ett tag till.

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar