måndag 1 oktober 2012

Vår miniförteckning: en uppdatering


Efter några förslag och önskemål har vi nu gjort några olika varianter av miniförteckningen. Vissa vill hellre ha mer plats att skriva på än samtliga tre namn, så olika varianter på detta finns nu att ladda hem nedan.

Vi fick några kommentarer eller frågor, om varför vi har med namn som "pudrad smaragdflickslända" istället för "allmän smaragdflickslända" som är det som idag används till mans. Pudrad smaragdflickslända för Lestes sponsa, klarblå mosaikslända för Aeshna affinis, brun kejsartrollslända, blå kejsartrollslända, mindre kejsartrollslända Anax ephippiger, imperator resp parthenope, med flera, är de namn som föreslagits men ännu ej beslutats om av den svenska kommittén för artnamn. Dessa namn är bra och kommer vad vi erfar med allra största sannolikhet att klubbas igenom. Vi använder i listan även namnen mindre glanstrollslända för Somatochlora arctica, stenflodtrollslända Onychogomphus forcipatus och sandflodtrollslända Gomphus vulgatissimus, även om vi här på Trollsländebloggen hellre hade sett namnen taigatrollslända, stentångtrollslända och sandklubbslända för dessa arter. Detta har vi skrivit om bland annat här.

Så vitt vi vet är vår lista den enda som finns tillgänglig idag där de olika namnen listas sida vid sida, så man lätt får överblick över både namn och vilka arter som förekommer inom området. Finns det andra listor får ni gärna tipsa oss om detta. 

Några arter kommer att tillföras, då det i Mellanöstern finns fler som idag inte är med. Dessa saknar dock svenska namnförslag. Att vi väljer att lista de olika namnen som vi gör är av pedagogiska skäl, vi tror det ger de som använder listan ganska mycket vad gäller översikt och vilka namn som hör till vad. Dessutom tror vi de svenska namnen som inte är officiella ändå bidrar till detta. Särskilt gäller det de som inte kan eller är intresserade av att lära sig de vetenskapliga namnen. Då hjälper det att veta vilka som är t ex sjötrollsländor även om man inte vet vad Orthetrum står för.

Så fort de officiella namnen antas kommer vi att uppdatera de olika listorna. Hittar du fel, har tips eller annat du vill bidra med så hör gärna av dig.


 De nya varianterna är alla i färg:
/Magnus

2 kommentarer:

  1. Två arter som kommer att läggas till är Ischnura intermedia och Anormogophus kiritshenkoi, fler kan komma. Dessa förekommer eller har åtminstone observerats i östra Turkiet.

    SvaraRadera
  2. Även Somatochlora graeseri ska läggas till då den förekommer i europeiska delen av Ryssland. Se mer om det här: http://epitheca.blogspot.se/2013/01/en-blick-osterut.html

    SvaraRadera