torsdag 19 juni 2014

Om det tredje svenska fyndet av brun kejsartrollslända Anax ephippiger

Brun kejsartrollslända  Anax ephippiger, Storskäret, Röder 24/5 2014.
Björn Anderson hittade en brun kejsartrollslända Anax ephippiger för några veckor sedan. Här berättar han själv om fyndet och vi avrundar med fyndstatistik och länktips för vidare läsning.

Brun kejsartrollslända på Röder
Lördagen den 24 maj var jag som vanligt på Röder och skådade fågel. Röder är en liten grupp öar som ligger allra längst ut i havsbandet i Stockholms norra skärgård.

När jag sökte igenom de allra yttersta klipporna på nordvästra delen av Storskäret så stötte jag en större trollslända från en mindre vattenpöl. Efter en stund satte den sig i en enbuske och jag hann ta några snabba foton innan den snabbt drog iväg söderut över klipporna och försvann. 

Som nybörjare på trollsländor var jag lite osäker på arttillhörigheten. Normalt sätt är starrmosaikslända den enda större sländan jag sett i ytterskärgården, men varken utseende eller tidpunkt var aktuell så mina tankar gick till en teneral tidig mosaikslända. Någonting gnagde dock i bakhuvudet att den bruna kroppen med svag blå ton inte riktigt passade…

Jag visade bilderna för en av de andra skådarna på ön, men inte heller han kunde sätta fingret på vad det var trots att vi lite slarvigt funderade lite på kejsartrollslända av någon art. Under söndagen så letade jag en stund efter sländan, men kunde inte återfinna den.

Väl iland och hemma laddade jag upp bilden på Facebook-gruppen Trollsländor och fick ett snabbt svar från Magnus Billqvist.
- Wow! Ser ut som brun kejsare i min mobil, måste genast ta mig till en dator.

Det visade sig snabbt att Magnus hade helt rätt och nu föll polletten ner även hos mig. Jag hade sett en flygande brun kejsare i Indien några månader tidigare, men den var mycket klarare blå än denna hona.

Under helgen var det påtagligt bra inflöde av tropikflyttande småfåglar och jag såg både halsbandsflugsnappare, flera lundsångare och mindre flugsnappare, busksångare och sommargylling. Ögruppen har uppenbart en god potential att attrahera fåglar, och tydligen även trollsländor, som kommer flygande över havet österifrån.
/Björn Anderson

Kort om artens uppträdande
Kända fynd i No, Dk och Sv.
Vi har flera gånger tidigare här på bloggen skrivit om brun kejsartrollslända: se länkarna nedan. 

Arten har nu till vår vetskap observerats tre gånger i Sverige, två i Norge och en i Danmark. Den har setts på Färöarna och på Island och är - trots sitt ursprung som närmast i Nordafrika eller allra sydligaste delarna av Europa - en av de mest nordligt observerade trollsländearterna i världen. Den har aldrig observerats i Finland och inte heller fångats i Helgolandsfällorna i den ryska enklaven Kaliningrad, trots att det där bara under 2013 fångades mer än 100 000 trollsländor. De flesta fynd i Nord- och Mellaneuropa är gjorda i de västliga delarna, inte minst på de Brittiska öarna där det finns över 70 fynd (Atlas of Dragonflies in Britain and Ireland, 2014).

Löpsedel i april 2014.
Skälet till att en så sydlig art ses på våra breddgrader står att finns i dess överlevnadsstrategi. När de lämnar vattnen så lämnar de dessa för att bli könsmogna och först då besöka vatten igen, så långt samma som för alla andra arter. Skillnaden här är att brun kejsartrollslända förekommer i väldigt torra områden, där det kan vara stora skillnader mellan åren i tillgång på vatten. Därför flyger de mycket långa sträckor och det verkar som de gör så på väldigt hög höjd, och kan då föras långt av vindarna. Särskilt i vissa väderlägen dyker de upp i norra Europa, håll särskilt utkik efter löpsedlar som den på bilden. "Blodregnet" utgörs av röda sandpartiklar från Sahara som förs hit med vindarna och med dem kan det alltså följa bruna kejsartrollsländor. Bilden är från i april, vilket medförde fynd av arten i Nordväst- och Mellaneuropa.

På grund av detta kan de också dyka upp precis när som helst på året. Det finns gott om fynd under vintern och mycket tidiga vårar, när inga andra stora eller öht inga andra sländor flyger. Därför uppmärksammas de också, då vem som helst som ser en trollslända på vintern kan reagera på den. Med fler och fler som intresserar sig för trollsländor i Sverige lär det bli fler fynd av brun kejsartrollslända framöver. Håll utkik!

Mer om brun kejsartrollslända på Trollsländebloggen
- Just nu i Sverige? maj 2011 

1 kommentar:

  1. Senare visade det sig att det första fyndet av arten i Finland gjordes samtidigt, mer om det här http://www.sudenkorento.fi/kwiki/Kulku-ukonkorento

    SvaraRadera