onsdag 18 juni 2014

Är mindre kejsartrollslända Anax parthenope det senaste tillskottet i den svenska trollsländefaunan?

Mindre kejsartrollslända, Klagshamn juli 2013. Foto: Ola Elleström.
I helgen besökte vi som har Trollsländebloggen Lertagsdammen i Klagshamn söder om Malmö för att kolla om det dykt upp någon mindre kejsartrollslända Anax parthenope där. Skälet till besöket var att det på platsen setts mindre kejsare både 2012 och 2013. 

Obsar i Sverige 2010-2014 (klicka på bilderna för större format).
Sedan den första mindre kejsaren sågs i landet 2010 har det setts några individer varje år. Det har setts både hanar och honor, från början av juni till mitten av oktober. Förra året sågs för första gången hane och hona på samma lokal, och parning observerades. Det var just i Klagshamn det skedde, så därför var vi nyfikna på om det dykt upp några där igen.

Vi kammade noll, men idag såg Sven Jönsson inte mindre än minst fem hanar, dels i Lertagsdammen och dels i den ännu större dammen en liten bit bort. Dammarna är som gjorda för mindre kejsartrollslända, som gillar lite större vatten. Det får gärna vara sjöar exempelvis, där hanar kan ses patrullera både nära stranden och en bit ut. Det har framförts tankar på att det skulle vara ett sätt för den att undvika konkurrens med blå kejsartrollslända A. imperator, som kanske främst gillar lite mindre vatten. Om det är så låter vi vara osagt, för i Sverige har mindre kejsare hittills setts i många olika typer av vatten. Sen kan det förstås spegla annat, som att det finns få kustnära vatten i de områden de observerats (t ex västra Skåne och södra Öland).

Hona, Spanien juni 2014.
Det vi nu undrar över är förstås om detta betyder att arten skapat sig ett brofäste vid Klagshamn, att den alltså lyckats med reproduktion. Mycket tyder på det, det låter snarast osannolikt att minst fem ex skulle ha hittat till samma plats någonstans helt annanstans ifrån. Att arten ska kolonisera Sverige är mycket väntat, den har de senaste decennierna snabbt och stadigt utökat sitt utbredningsområde norrut. Samma scenario alltså, men något långsammare än dess systerart blå kejsartrollslända.

Hane, Tyskland juni 2013.
Blickar man över Östersjön kan vi konstatera, att mindre kejsare är den av de expanderande arterna som observerats i särklass mest längs med kusterna. I Helgolandsfällorna i den ryska enklaven Kaliningrad vill jag minnas att 30 procent av alla fångade individer av dessa arter utgörs av mindre kejsartrollslända. Det är för övrigt blott 30 mil trollsländevägen mellan de fällorna och de på Ottenby på Öland. 

Mindre kejsare har ännu ej setts i Danmark, vilket känns något udda då lejonparten av de svenska obsarna är från västra Skåne. Det är ingen högoddsare direkt att det kommer att ske förändring på den fronten nu när danskarna kör igång sitt atlasprojekt i år.

Framtiden får utvisa om mindre kejsartrollslända nu kan räknas till den permanenta, svenska trollsländefaunan. Framtiden i det här fallet lär dock inte vara särskilt avlägsen.
/Magnus

Mer på vår blogg om mindre kejsartrollslända:
- Nytt Sverigebesök av Anax parthenope 8/6 2011
- Lokaltips: Albrunna kalkbrott (Öland) 29/6 2011
- Nya fynd av spännande Anax-arter 2/10 2011
- Anax parthenope, Ölands södra udde 15/10 2011
- Mindre kejsartrollslända, Klagshamn 23/7 2013

Källa för obsar: Artportalen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar