söndag 29 juni 2014

Limhamns kalkbrott 28/6

Utsikt mitt i brottet.
Det skånska trollsländeprojektet bjöd sina inventerare på en riktig karamell så här den sista säsongen: ett besök i Limhamns kalkbrott. Kalkbrottet är normalt stängt för allmänheten, så det var med Ola Enqvist och Mats Wirén från Gatukontoret jag och ett 30-tal andra vandrade ner i brottet för att titta på trollsländor och annat spännande, samt höra Ola och Mats berätta om brottet.

Mindre sjötrollslända, Kalkbrottet 28/6.
Det var en majoritet av deltagarna som aldrig varit i kalkbrottet tidigare, så det kändes riktigt kul att kunna bjuda på detta besök. Väderprognoserna hade hela veckan talat om regn, och mycket regn, men det vi fick var i själva verket riktigt behagligt väder med ständiga solglimtar.

Trollsländorna var till en början svårflörtade, antagligen för att natten och morgonen bjudit på det regn vi trodde vi skulle få under dagen. Efterhand bjöds vi dock på roliga arter som mindre sjötrollslända, som här kring Malmö har en helt isolerad population, och mindre kustflickslända. Berguv, grönfläckig padda och annat smått och gott bjöds det också på.

Så här i efterhand tycker jag lite synd om det tiotalet som aldrig dök upp, troligtvis på grund av de dåliga prognoserna. Särskilt som ett mindre gäng fortsatte till närbelägna Klagshamn, där det bjöds på fina obsar av större ängstrollslända, kilfläckslända och mindre bra men ändå spännande obsar av mindre kejsartrollslända.

På lördag håller jag i exkursion till Måryd och 14-20/7 är det dags för Sommarläger. Hoppas vi ses där med!

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar