onsdag 17 juli 2013

Lokaltips: Lingasjön, nordvästra Skåne

Lingasjön visade sig vara en riktig pärla!
Under sommarlägret i nordvästra Skåne i juli 2013 sprang vi på ett knippe riktigt fina, troligtvis tidigare okända lokaler. Kronan på verket av dessa var av allt att döma Lingasjön, strax öster om Eket, inte särskilt långt från E4:an. Det går att köra på skogsvägar nästan hela vägen fram till sjön och parkeringsmöjlighet finns för några få bilar. Kollektivt är det sämre, men det finns busshållplats i Eket, ca 2,5 km bort om man går på vägarna dit (det kan möjligen gå att gena över golfbanan osv).

Gungflymosaikslända vid Lingasjön.
Vid Lingasjön hittade vi ett 20-tal arter och med de förutsättningar som där råder bör det gå att hitta närmare tio arter till under vår- och sensommar. Vi fann under våra två besök inget uppseendeväckande, bland de mer intressanta arterna noterades mindre glanstrollslända Somatochlora arctica, gulfläckig glanstrollslända Somatochlora flavomaculata och gungflymosaikslända Aeshna subarctica. Vi tror dock som sagt att det finns mycket mer att hämta här, så vi hoppas fler besöker lokalen framöver och bidrar till vår ökade kunskap om både Lingasjön och nordvästskånes trollsländefauna generellt.

När man ändå är i krokarna rekommenderas även ett besök i en damm inne i Eket. Parkera vid Rya kyrka och gå ca 100 meter rakt söderut, längs en grusväg. Dammen var en stor överraskning, inte minst för att där fanns pudrad kärrtrollslända Leucorrhinia albifrons. Minst 16 arter sågs i denna tätortsdamm. Stenflodtrollslända Onychogomphus forcipatus sågs tillfälligt, troligen på besök från den nära rinnande Pinnån.

Våra övriga lokaltips hittar du samlade här.

/Magnus
Dammen inne i Eket med pudrad kärrtrollslända Leucorrhinia albifrons.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar