söndag 18 maj 2014

Ladda upp inför säsongen med studieplanen till svenska trollsländor!

Deltagare på trollsländeexkursion i Skåne.

(UPPDATERAT 18 maj 2014 med ny länk till planen)

Trots det stora intresset för trollsländor som seglat upp de senaste åren har det saknats en studieplan, och därmed ett redskap för de som kanske främst saknar förkunskaper att förkovra sig genom kurser och studiecirklar. Under 2013 gav Studiefrämjandet ut Studieplan till trollsländor i Sverige.

Kort om studieplanen

Planen upptar ett antal träffar, där man kan ses och tillsammans går igenom de olika arterna, deras levnadssätt, hur man skiljer dem åt osv. För varje träff finns ett antal frågor eller diskussionspunkter för deltagarna att gå igenom tillsammans. Varje träff tar upp några ämnen eller artgrupper och fokuserar nästan helt på de vuxna, flygande trollsländorna. Vill man hålla nere antalet arter kan man hoppa över de som är mycket sällsynta. Vilka dessa är tas upp i anslutning till varje träff. Besök i fält rekommenderas, och särskilt om det är möjligt med någon som redan kan en del och kan visa. Samtliga träffar som behandlar arterna kan åtminstone delvis förläggas i fält. Adresser, litteratur och kontakter som kan vara bra att känna till listas. Tips på hur man kan gå vidare och lära sig ännu mer ges.

Hur gör man?

Är ni några stycken som vill lära er mer eller utveckla ett intresse? Tillsammans kan ni starta en studiecirkel, och det behövs inga förkunskaper för att komma igång. Genom Studiefrämjandet kan ni till exempel få hjälp med studiematerial, lokal och annat praktiskt. Ta kontakt med Studiefrämjandet på din ort så berättar de mer.

Man behöver förstås inte starta en cirkel eller göra detta med andra, planen fungerar lika bra som enskilt studiematerial.


/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar