onsdag 23 juli 2014

Håll utkik efter klarblå mosaikslända!

Hane av klarblå mosaikslända i Bosnien 2012.
Klarblå mosaikslända Aeshna affinis är en riktigt sällsynt art i Sverige som endast påträffats här en handfull gånger. Vi har behandlat den ganska utförligt tidigare, inte minst hur den ser ut och skiljs från andra arter: se det inlägget här

Efter fynden 2010 och 2011 var det nog många som trodde att arten var på väg hit "på riktigt". Istället tog det stopp, och inga fynd har gjorts sedan dess. Med andra ord stämmer fortfarande fyndkartan och datumen som anges i Svenska Trollsländeguiden som kom 2012. Varför har då inga fler setts? Det kan finnas en enkel förklaring på det.

Hona av klarblå mosaikslända, Bosnien 2012.
Klarblå mosaikslända ses nästan uteslutande på både våra och något sydligare breddgrader i samband med ihållande höga temperaturer, gärna med vindar från ost- eller sydostsektorn. Med andra ord liknande det som rått och råder sedan en tid i Sverige. Kanske har vi helt enkelt inte haft ett liknande väderläge under perioden 21/7-25/8, då alla fynd gjorts, sedan dess?

Fynden 2010 gjordes efter en period i början av juli med ovanligt höga temperaturer som höll i sig ganska länge. Jag minns inte hur det var 2011, men då många individer sågs långt norrut även utanför Sverige kan de också härröra från lyckade, tillfälliga reproduktioner norr om det normala utbredningsområdet. Nu är det hur som helst rejält varmt igen och har varit det under en tid - kanske är det äntligen läge för klarblå mosaikslända i Sverige igen? Ut och leta!

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar