söndag 16 september 2012

Från the 2nd European Congress on Odonatology

Stora delar av deltagarna på ECOO2012 samlade i Sremski Karlovci.

I somras var det dags för den andra upplagan av det europeiska samarbetet som lett till ett trollsländeseminarium vartannat år. Första gången var i Vila do Conde i Portugal 2-5 juli 2010 (programmet med mera finns fortfarande kvar här). Nu var det dags att bege sig till Serbien, och närmare bestämt Belgrad för The 2nd European Congress on Odonatology. För mig är det en självklarhet att närvara då det ger så många möjligheter till utbyte med andra, kunskapsinhämtning och så vidare.

Jag tog mig ner själv och något tidigare, hade därför tid till sightseeing i Belgrad på egen hand med cykel, vilket varmt rekommenderas, åtminstone på söndagar när trafiken är lugn. Efter ett tag började andra anlända och då blev det förstås socialisering och kära återträffar då många var med även 2010. Kvällarna spenderas tillsammans och middagar intas, bland annat i det mest pittoreska kvarteret i hela landet (Skadarlija). Varje kväll hölls det hov på flytetyget Arkabarka, som också var vår bostad. Då Arkabarka låg ute i Donau så svalkade det i alla fall lite i den allt som oftast 40-gradiga värmen. 

Under dagarna tre varvades föreläsningar, bokmarknad, poster sessions med mat och mingel. Det är högt som lågt: en dragning kan handla om en ytterst lokal inventering, en annan om värsta genstudien utförd i samarbete med forskare världen över. Det som förenar alla är det stora gemensamma intresset och engagemanget för trollsländor, oavsett kön, ålder, erfarenhet, bakgrund eller nationalitet. Jag kan bara varmt rekommendera att vara med då de erfarenheter, kontakter och kunskaper man inhämtar är ytterst värdefulla, men det krävs förstås att man är en total trollsländenörd. Se hela programmet här. Man kan också ladda ned sammanställningen av abstracts här

Paus under fältbesök med idel kändisar.
En dag veks åt fältbesök, men det var inte så många timmar vi hann med innan det var dags för ett kultursmörgåsbord av guidning i Sremski Karlovci, vin- och honungsprovning med mera. Men timmar i fält blev det senare massor av, då det efter själva kongressen fanns möjlighet att åka på post congress field trip till antingen Bosnien-Hercegovina eller Makedonien. Om detta återkommer jag.

Nästa gång det sker är det närmast hittills då 3rd European Congress on Odonatology kommer att ta plats i Montpellier 2014. Vi gissar på fältbesök i Camargue och kanske Pyrenéerna. Efter det ska det faktiskt ske i Sverige 2016 men det vet jag inget mer om i dagsläget då jag inte är med och organiserar.

Men redan nästa år händer något annat på så att säga samma tema och faktiskt ännu närmare: International Congress of Odonatology sker i Freising, nära München 17-21 juni. De skriver själva, att “We are confident to offer a highly interesting programme that covers a wide range of odonate subjects, and look forward to welcome participants from all parts of the world.” Det låter lovande! Även här ges möjlighet till post congress field trip, men se mer om allt detta på hemsidan.

/Magnus

Tidigare i Trollsländebloggen:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar