söndag 16 oktober 2011

Säsongen är inte över – än!

Sliten hane höstmosaikslända, Höje å 10 oktober 2010
Nu är hösten här med besked, temperaturen även här nere i södra Skåne är nere och nosar på minussidan, åtminstone på natten. När dimman väl lättat på morgonen ser man att frosten ligger tjock. Det är tufft att vara trollslända då, även om solen dessa vackra oktoberdagar gör att det är riktigt skönt i soliga läpartier. Men det tunnar snabbt ut, allt färre individer hittas även efter enträget letande. Men trots detta är säsongen inte riktigt över, fortfarande kan spännande saker ske. Så sent som igår fångades ytterligare en Anax parthenope på Ottenby, vilken visades upp för över 100 förväntansfulla skådare. Det är inte längre förunnat en liten klick människor att se riktigt sällsynta trollsländor längre, även om de som var där igår förstås egentligen hade annat i kikaren. Förra helgen sågs ännu en vandrande ängstrollslända Sympetrum fonscolombii på en ny plats (Lomma) och helgen innan dess både Anax parthenope på Öland och Skånes första fynd av vandrande mosaikslända Anax ephippiger gjordes i Falsterbo (för övrigt första fyndet i landet sedan 1997).

Men man behöver inte hitta sällsynta arter för att det ska vara givande att vara ute så här sent på året. Alla fynd av de mer vanliga arterna är extra intressanta ju senare säsongen lider. För att vi ska få så bra koll som möjligt på den säsongsmässiga variationen är det därför extra viktigt, att rapportera de vanliga arterna i början och i slutet av säsongen. I det skånska trollsländeprojektet räknar vi sedan i år ut median för första respektive sistadatum för samtliga arter. Därför är all data högst relevant, även om det inte innebär nya fenologirekord.

Men för en del är det lite av en extra krydda att slå tidigare (skånska) fenologirekord. För minst åtta arter är detta fortfarande i allra högsta grad möjligt. Arter som fortfarande kan flyga och vars sistadatum antingen närmar sig eller precis passerats inkluderar mindre smaragdflickslända Lestes virens (19/10), höstmosaikslända Aeshna mixta (1/11), starrmosaikslända Aeshna juncea (13/10), blågrön mosaikslända Aeshna cyanea (2/11), svart ängstrollslända Sympetrum danae (18/10), tegelröd ängstrollslända Sympetrum vulgatum (18/10), större ängstrollslända Sympetrum striolatum (19/10) och blodröd ängstrollslända Sympetrum sanguineum (30/10).

Så ge inte upp säsongen riktigt än och glöm inte rapportera alla arter ni hittar på Artportalen!

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar