måndag 7 april 2014

Äntligen vinterflickslända!

Paddammarna i Sölve grustag sedda från öster.
Tredje gången gillt! Tre dagar har jag nu varit ute och letat vinterflickslända Sympecma fusca på lika många platser. Igår var det Sölve grustag som fick besök.

Under drygt två timmar gick vi runt de anlagda paddammarna och letade flicksländor utan resultat. Vi såg en här i april 2011 så vi visste att vi var på rätt plats. Det var lite duggigt och mulet, men ändå rätt varmt där nere i grytan och runt omkring på vallarna med blottad sand och grus. Vi såg humlor, vargvägstekel, solitärbin med mera, men inga flicksländor.

Till slut gav vi upp, men solen behagade då visa upp sig och genast blev det riktigt varmt och insektsaktiviteten ökade markant. Ändå inga sländor. En sista koll bara, tänkte jag, innan vi skulle lämna platsen. Då, på exakt samma punkt som vi såg en vinterflickslända 2011, flög det plötsligt upp två individer: lycka!

Under en bra stund kunde vi fotografera och studera minst tre, troligen fem ex. Glada i hågen kunde vi där efter lämna platsen, med känslan av att nu, nu är trollsländesäsongen igång på riktigt!

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar