fredag 27 april 2012

De tidigaste fynden av trollsländor i Sverige (uppdaterat 26/4 2014)

Fyrfläckad trollslända är en av de allra tidigaste arterna att flyga i Sverige.
Vinterflickslända Sympecma fusca övervintrar som vuxen/imago och kan därför teoretiskt ses när som helst under vintern och våren, därför bortser vi helt från den arten här. Men vilka övriga arter är egentligen tidigast på vingarna?

Det är tyvärr inte helt enkelt att säkert utläsa vilka som är de tidigaste fynden av flygande trollsländor utifrån rapporterna på Artportalen. Söker man på fynd i april får man upp 1 720 fynd, men dessa består till allra största delen av antingen larver eller vinterflickslända. 

Flera hundra fynd utgörs dessvärre av rapporter där rapportörerna inte angett om det varit vuxna eller larver, men i de flesta fall går det att gissa sig till vad som gäller. När det närmar sig gränsen för vad som kan anses vara rimligt för vuxna att börja flyga blir det knepigare. Som tur är rör det sig i många fall om arter som är sena, och då kan man också anta att det rört sig om larver. 

Där finns också uppenbara felaktigheter, antagligen felinmatningar, t ex imago av tegelröd ängstrollslända Sympetrum vulgatum och pudrad smaragdflickslända Lestes sponsa 29 april, två arter som börjar flyga långt senare än så. Att flera av dessa uppenbara fel ändå försetts med etiketten "rimligt/sannolikt" känns lite onödigt.

Återstår gör ett hundratal, varav de allra flesta utgörs av obsar gjorda 29-30/4 respektive år. Men så gott jag kan utläsa utgörs de fem tidigaste flygande trollsländorna i Sverige av följande fynd:
 • 15.4 2007 Röd flickslända Pyrrhosoma nymphula Öby kulle, Kvismaren, Nrk, Göran Carlén.
 • 15.4 2007 Tidig mosaikslända Brachytron pratense Vierydsån, Bräkne-Hoby, Bl, Stefan Lithner.
 • 23.4 2011 Fyrfläckad trollslända Libellula quadrimaculata Ombergsliden, Väversunda, Ög, Simon Jakobsson, Maja Edlund.
 • 27.4 2007 Nordisk kärrtrollslända Leucorrhinia rubicunda Änggårdsbergen, Göteborg, Vg, Robert Almstrand. 
 • 27.4 2011 Nordisk kärrtrollslända Leucorrhinia rubicunda Slättingebygd, Kristvalla, Sm, Anders Helseth.
De två första sticker ut eftersom de är så extremt tidiga. Kan det röra sig om felinmatningar där också? Var det larver? Var det en extremt varm vår 2007? De två saknar dokumentation med bild i Artportalen, något vi tycker man kan kräva vid så exceptionella fenologifynd. Mest sticker fyndet av tidig mosaikslända ut, då det inte finns något annat aprilfynd av arten. 


Just "uppstigen" röd flickslända 1 maj 2009.
Det finns en del rapporter av vinterflickslända i månadsskiftet apr/maj som visat sig vara tenerala (unga) röda flicksländor. Att tänka på vid riktigt tidiga fynd av flicksländor, som den röda flicksländan ovan, är att det kan föreligga så att säga omvänd förväxling, alltså att det faktiskt är vinterflickslända det rört sig om. 

Våren 2011 var väldigt varm så den fyrfläckade från 23 april känns inte orimlig. Sen har vi två fynd från 27 april, vilka känns väldigt rimliga. Efter dessa följer sex fynd från 28 april, sen som sagt ett hundratal eller så från månadens två sista dagar. 

Om vi bortser från den extrema rapporten av tidig mosaikslända ovan, så är de sex tidigaste arterna, ordnade efter när de normalt rapporteras, följande:

 • Nordisk kärrtrollslända Leucorrhinia rubicunda
 • Röd flickslända Pyrrhosoma nymphula
 • Spjutflickslända Coenagrion hastulatum
 • Fyrfläckad trollslända Libellula quadrimaculata
 • Guldtrollslända Cordulia aenea
 • Mörk lyrflickslända Coenagrion pulchellum


Har jag missat något fynd? Finns det tidigare som ej är rapporterade på AP? Meddela gärna oss i så fall.

I år känns våren väldigt tidig, det ska bli spännande att se hur flygtiderna påverkas av detta. 2009 och 2011 var ovanligt varma, motsatsen gällde 2010 och 2013, medan 2012 var "normal". 

Läs mer om och se länkar till våra övriga inlägg om flygtider samt vinterflickslända här.

/Magnus

UPPDATERING 26/4 2014: Idag sågs inte mindre än fyra av arterna ovan, alltså tidigare än någonsin innan. De fyra var  

 • Nordisk kärrtrollslända Leucorrhinia rubicunda
 • Röd flickslända Pyrrhosoma nymphula
 • Spjutflickslända Coenagrion hastulatum
 • Mörk lyrflickslända Coenagrion pulchellum
 • 1 kommentar:

  1. Tidig ängstrollslända Brachytron pratense den 15/4 2007 var en imago/adult.Jag betraktar våren som tidig/de senaste dagarna som särskilt varma för årstiden. Samma dag sågs ex.vis tre friflygande aurorafjäril Antocharis cardamines hannar. Dagen innan sågs åtm. två aurorafjärilar hannar på samma lokal. (Enl. Nationalnyckeln flyger hannarna från första veckan i maj)
   MVH
   Stefan Lithner

   SvaraRadera