Detta område, som är ett måste för alla besökande naturintresserade, och dess fågelfauna är beskrivet väldigt bra på ett otal andra ställen. Kolla exempelvis reserapporter på nätet eller beställ Avifaunas från Naturbokhandeln. Något det finns oerhört lite om är hur man hittar trollsländor i deltat och det vill vi ändra på här och nu. Göksudeltat ligger söder om staden Silifke, öster om byn Tasucu, där floden Göksu rinner ut i havet. Det ligger nära väg 400, det vill säga den väg som går längs hela sydkusten och förenar exempelvis Antalya och Adana, vari det finns flygplatser.
Akgöl
|
Brachythemis fuscopalliata, hona.
|
Akgöl är Göksudeltats hjärta och tillika största sjö. Längs sjön och dess stränder är det inte lätt att komma åt. Stora vassar och dyiga, starkt tuviga stränder gör sällan mödan värd. Det finns partier i norr och sydost där man kan komma åt, men de ger inte mycket i trollsländeväg. I den sydöstra delen kan man köra längs stranden och här finns exempelvis brun kejsartrollslända Anax ephippiger, karmintrollslända Crocothemis erythraea, pokalflickslända Erythromma lindenii och bredbandad rökslända Brachythemis fuscopalliata. Vid det norra fågeltornet (som är trasigt) finns pontisk trollslända Libellula pontica och vit flodflickslända Platycnemis dealbata. Bättre är då att lägga krutet på småpölar längs vägen och Denizkent: se nedan.
Småpölarna nära Akgöl
Längs med grusvägen som går söder och sydväst om Akgöl finns det flera små pölar. De flesta är mycket grunda och har troligen endast vatten under korta perioder på året. Andra är något djupare och med rikare vegetation. Flera av pölarna är svåra att hitta, några är så små att de inte går att se på flygfoton.
|
Selysiothemis nigra |
Följ grusvägen och håll utkik efter skyltar. Parkera vid skylten till ”Bird Observation Tower”. Här leder en ännu mindre grusväg ner till Akgöls enda fungerande fågeltorn (övriga är trasiga och förenade med stora risker att besöka) och längs och kring denna lilla ”väg” finns flera stycken mycket små pölar. De var torra redan när vi var där i mitten av maj, men förekomsten av vandrande smaragdflickslända Lestes barbarus tyder på att vatten finns här åtminstone delar av året. Flera arter jagade eller uppehöll sig här också, inte minst brun kejsartrollslända Anax ephippiger, mindre kejsartrollslända Anax parthenope, sammetstrollslända Diplacodes lefebvrii och gott om större kustflicksländor Ischnura elegans. Det är för övrigt ganska vanligt att vandrande smaragdflickslända Lestes barbarus håller sig kvar långt efter att vattnet försvunnit så strunta inte i att leta om ni kommer vid senare tillfälle. Det här är det enda stället vi sett arten på under två besök i Turkiet.
Mer tydliga pölar kommer på vänster sida några hundra meter efter skylten till ”Bird Observation Tower”. Kör långsamt och håll utkik för de är svåra att hitta. En pöl ser man från vägen, en andra pöl ligger 50 meter bakom den man ser från vägen. Här såg vi kilfläckslända Aeshna isoceles, karmintrollslända Crocothemis erythraea, violett obelisk Trithemis annulata, pokalflickslända Erythromma lindenii och vandrande ängstrollslända Sympetrum fonscolombii. Inte vid pölarna men uppe vid vägen såg vi här de enda vimpeltrollsländorna Selysiothemis nigra på hela resan. I terrängen mellan pölarna och vägen fanns bredbandad rökslända Brachythemis fuscopalliata. Mest intressanta obsen här var troligen oasflickslända Ischnura fountanieae vilket kan vara det mest västliga fyndet hittills känt.
|
F d Lestes macrostigma
|
De bästa, tydligaste och enklaste pölarna att hitta kommer ännu längre fram längs grusvägen. De ligger alldeles intill vägen efter skylten ”Bird Observation Hut” men innan skylten mot ”Paradeniz”. Det rör sig om ett tiotal pölar av olika karaktär, med båda grunda och djupa partier, med såväl dyiga, vegetationsrika som nakna stränder och helt öppna såväl som nästan helt vegetationstäckta vatten. Här har man tusentals mörka smaragdflicksländor Lestes macrostigma och goda antal av många arter som sammetstrollslända Diplacodes lefebvrii, mindre kejsartrollslända Anax parthenope, blå kejsartrollslända Anax imperator, smal sjötrollslända Orthetrum sabina, pokalflickslända Erythromma lindenii, större ängstrollslända Sympetrum striolatum, vandrande ängstrollslända Sympetrum fonscolombii och karmintrollslända Crocothemis erythraea. Mindre individrika var bredbandad rökslända Brachythemis fuscopalliata, mindre kustflickslända Ischnura pumilio och bred trollslända Libellula depressa.
Denizkent
När man kör från Tasucu eller väg 400 mot Akgöl kommer man vare sig man vill det eller ej in i byn Denizkent. Det är vad vi förstår det främst säsongsboende här, men det finns mindre affärer, fik och kanske till och med någon restaurang. Byn ligger i nordvästra kanten av Akgöl och dess våtmarker och byggs ständigt på. Detta är ytterst olyckligt då dessa våtmarker troligen varit helt magnifika. Så som det är nu naggas de ständigt i kanten och snart lär husen ligga kant i kant med sjön. Mitt bland husen och längs byns östra utkanter finns det fortsatt, för trollsländor, mycket fina miljöer. Strosa runt eller kör en sväng tills det ser bra ut och gör strandhugg där. Flera olika, kortare besök rekommenderas och missa det INTE, det är en av de absolut häftigaste lokaler jag besökt! Det är helt öppet här och det blir snabbt väldigt varmt, så kom gärna på förmiddagen.
|
Libellula pontica
|
Det första som brukar möta en, vid den tiden på året när jag varit där dvs april-maj, är 1000- eller rent av 10 000-tals mörka smaragdflicksländor Lestes macrostigma. Prasslet av deras vingar är magnifikt, och vet man dessutom hur sällsynt och lokalt arten förekommer förstår man att detta är något alldeles speciellt. Andra arter här är pontisk trollslända Libellula pontica, sammetstrollslända Diplacodes lefebvrii, violett obelisk Trithemis annulata, både karmintrollslända Crocothemis erythraea och orientalisk karmintrollslända C. servilia (vilket är mycket pedagogiskt för den som orkar), vandrande ängstrollslända Sympetrum fonscolombii, större ängstrollslända Sympetrum striolatum, mindre kejsartrollslända Anax parthenope, blå kejsartrollslända Anax imperator, smal sjötrollslända Orthetrum sabina och massor av större kustflickslända Ischnura elegans. Säkert finns här andra arter vid andra tider på året, samtidigt torkar nog många av de grunda våtmarkerna helt ut under sommaren.
För den fågelintresserade kan man spana efter kaveldunsångare, blåkråka, härfågel, kohäger, citronärla, smyrnakungsfiskare, gråfiskare, svartpannad törnskata med mera som vi såg under våra besök här. Många av dessa är förstås sträckare. Men fågel, det finns det gott om i hela deltat och bra beskrivet på annat håll, så vi lämnar det därhän.
/Magnus