måndag 16 april 2012

Sölve grustag, 15 april 2012: vinterflickslända


Östligaste paddammen, Sölve grustag 15/4.
Under helgen var undertecknad tillsammans med fellow trollsländenördar Anette Barr och Annica Nettrup i Blekinge. På hemvägen, och om vädret tillät det, tänkte vi besöka en eller flera kända lokaler för vinterflickslända Sympecma fusca.

Allra helst ville vi förstås hitta egna lokaler, men det blev mest fokus på andra flygande fän som ugglor och skogshöns. Vi var rätt nöjda, särskilt med den lappuggla vi sprang på i skogen (blott Blekinges andra någonsin), så vinterflickslända eller annat kul på hemvägen skulle kännas som ren bonus. Hur som helst, vädret var åtminstone inledningsvis på vår sida, så vid 11-12-tiden anlände vi till Sölve grustag.

Arten har rapporterats från flera ställen i och kring grustaget, men vi siktade in oss på de tre grunda dammarna som vi på kartor och flygbilder tyckte såg ut att vara mest lämpliga. Dessa visade sig vara små, grunda pölar, anlagda för att gynna strandpadda. De må se trista ut för ögat, men vinterflickslända är känd för att gilla den här typen av vatten. Mycket solinstrålning borgar för värme redan tidigt på säsongen och grunda vatten blir snabbt varma.

Vi började med att titta över vattnen och dess kanter, som vanligt – frestas jag att skriva – utan resultat. Jag 
Västligaste paddammen, Sölve grustag 15/4.
har själv personligen ännu inte observerat arten vid vatten på våren, bara som tenerala på sensommaren. Nån gång måste de förstås befinna sig vid vatten också, men inte idag heller i alla fall. Istället la vi tid på att långsamt och metodiskt beta av vegetationen kring och en bit från dammarna. När vi var klara med nästan hela området hade vi ännu inte sett någon slända. Vi fann då ett parti 50-75 meter eller så väster om den västligaste dammen, där det var maximal solinstrålning och lä, med ännu en damm, en mindre sådan, med vassrika kanter. Där, mitt ute på den öppna, grusiga marken, på en liten sten, satt en vinterflickslända och lapade sol! (Ganska exakta koordinater där den sågs: RT90 6214350, 1425817)

Men det var inte länge vi hann njuta, innan den flög till och fullständigt försvann mot bakgrunden. Vi letade desperat igenom området igen, och såg den – eller möjligen en annan individ – flyga till som hastigast men mer blev det inte. Återigen kan man konstatera hur otroligt väl de smälter in i omgivande fjolårsvegetation, de har samma brunaktiga färgton som allt annat som ligger eller står upp nu innan våren kommit igång ordentligt.

Inga bilder alltså – som ett eko av förra årets obs jag och Ola gjorde. Vi gick ett varv till men kammade noll, men hade minst två lokaler kvar att titta efter den på (Hercules dammar och Norra Åsum) så vi tog det med ro. Väl vid Hercules dammar hade det dock blåst upp och en riktigt kylig vind dominerade, från samma håll som solen stod så läpartier med sol var mycket svårfunna. Det blev allt kyligare så vi la ner projektet för den här helgen, visa i övertygelsen att nästa gång så...

Vi har skrivit flera gånger tidigare om vinterflickslända. Förutom länken ovan även t ex här och här.

/Magnus 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar