måndag 30 september 2013

Trollsländeföredrag 1/10

Tisdagen den 1 oktober kl 19.00 håller undertecknad ett föredrag om trollsländor i Sverige i Staffanstorp. Föredraget är gratis, värdar är Staffanstorps Naturskyddsförening, och platsen är hörsalen på biblioteket. 

Föredraget kommer att hållas på ganska allmän nivå. Jag gör nedslag i trollsländornas livscykel, berättar om vad de äter, vilka hot som finns för den enskilda trollsländan osv. Jag ger lite enkla tips på hur man skiljer arter åt, och visar 100 bilder eller fler. 

Välkomna till Staffanstorp!

/Magnus

fredag 20 september 2013

Håll ordning på dina trollsländeobsar på iGoTerra

Med ett allt större intresse för trollsländor följer också ett dito för att resa och utöka sitt kunnande och sin erfarenhet av trollsländor från hela världen. Hur har man då koll på alla arter? Vi har tidigare nämnt Observado, nu vill vi tipsa om iGoTerra.

iGoTerra.com är en webbtjänst som gör det möjligt att lagra dina observationer och krysslistor av trollsländor (eller vilka andra djur och växter som helst över hela världen). 

iGoTerra erbjuder tjänster som hanterar alla dina observationer av alla levande "ting" (t ex trollsländor), import av data från andra källor, fotogallerier, planering av resor med ett unikt reserapportverktyg, jämförelser av medlemmars krysslistor, möjlighet att skapa projekt kring speciella aktiviteter och mycket mera. Dessutom erbjuds en webb-app med t ex trollsländenamn och grunddata för arter med foton etc. 

Oavsett om man skådar trollsländor amatörmässigt i närheten av hemmet eller är inbiten världsresenär kan alltså sajten hantera så gott som alla behov. 

Tidigare hette den GlobalTwitcher och har funnits några år, men heter sedan nyligen alltså iGoTerra. Från och med 29 september kommer sajten att erbjuda helt nya användargränssnitt och ny funktionalitet, huvudsakligen baserad på medlemmarnas önskemål.

Bakom iGoTerra AB finns en ledningsgrupp bestående av Nicklas Strömberg, Bengt-Eric Sjölinder och Björn Anderson. Läs mer om iGoTerra.com

/Magnus

måndag 2 september 2013

Next Stop Sweden? Västlig trädflickslända Chalcolestes viridis (uppdaterat)

Hane med pil som visar den diagnostiska "taggen".
Är det någon ny art för landet som ska hittas i år så är det nog lägst odds på västlig trädflickslända. Eftersom den på våra breddgrader främst flyger i september så uppdaterar vi detta äldre inlägg något. 

Vi har tidigare här på bloggen nämnt att vi lägger våra pengar på främst två arter som nästa nya arter på Sverigelistan. Den första presenterade vi här, och nu är det dags för art nummer två: västlig trädflickslända Chalcolestes viridis. 

Det finns ännu inga kända svenska fynd av västlig trädflickslända, men den är på spridning norrut och är ofta mycket vanlig även inom ganska nyligen koloniserade områden. Den finns som närmast på några lokaler på Jylland i Danmark och på andra sidan Östersjön, men är känd för att snabbt ta sig långt så den kan i teorin redan vara här. Det finns faktiskt ett några år gammalt fynd på Gotland, men då observatörerna inte lyckades dokumentera fyndet har de valt att inte rapportera det.

Vingmärkena är typiska.
Arten är en generalist och förekommer i mycket varierade miljöer och är inte knuten till en specifik biotop. Det är den enda smaragdflicksländan som lägger ägg även i rinnande vatten. Som en av ganska få arter trivs den i artificiella, ganska sterila biotoper som dammar i parker. Med andra ord gynnas den av människoskapade vatten. Som enda europeiska trollslända lägger västlig trädflickslända ägg under barken på träd och påträffas kanske mer än alla andra arter bland och uppe i buskar och träd intill vatten.

Den är en typisk sensommarart som ofta är på vingarna först i augusti. De flesta rapporter i Danmark är gjorda under perioden augusti-oktober, med en tydlig topp i september.

Hanens extremt korta sekundära analbihang
Vid första påsyn är den lik de smaragdflicksländor som förekommer här men med några skillnader. Den är ganska stor. Hannarna blir inte blåpudrade. Hanens sekundära analbihang är karakteristiskt korta. Båda könen har en smal, diagnostisk teckning på sidan av mellankroppen, en ”tagg”. Båda könen har ljusgula eller vitaktiga vingmärken. Honans äggledare är kraftig och lång och mest lik kraftig smaragdflickslända.

Läs mer om arten i Svenska Trollsländeguiden.

/Magnus
Uppdaterat 2/9 2013.